Verkoop EV’s stagneert, fabrikanten en autodealers zitten met een flinke voorraad in de maag. Wat is er aan de hand?

Het zal je vast niet zijn ontgaan, dat de autowereld in een wel heel roerig moment zit. Verkoop EV’s daalt flink en zijn van sommige elektrische modellen de productie tijdelijk verminderd of zelfs gestopt, door eerder genoemde tegenvallende verkoop cijfers.

We hebben een paar interessante artikelen op rij gezet, om te laten zien dat ook de autobouwers momenteel grote problemen door het EV gebeuren hebben gekregen, n.l. door het sprookje wat ‘elektrisch rijden heet’, met zich mee brengt.

Veel wilde- en iets minder wilde verhalen doen de ronde, daar waar de meeste merken zich iets te snel aan hebben toegegeven, dit breekt het ze nu massaal op. ‘Iets met ‘haastige spoed is zelden goed’ in combinatie met ‘politieke dwang’?

Voor degene die graag op de hoogte blijven van het nieuws van de autofabrikanten, tonen we hier wat links naar de meest interessante nieuwtjes op dit gebied, want het is natuurlijk niet alleen Ford die in de problemen is gekomen.

Ford CEO Jim Farley deed volgens Autovisie.nl wel een hele bijzonder oproep, lees het hieronder:

Ford vraagt ‘Hebben jullie ideeën hoe EV’s goedkoper kunnen?

De Mustang Mach-e en F-150 Lightning zijn behoorlijk succesvol, maar toch verliest de elektrische divisie van Ford ieder kwartaal miljarden. Daarom doet de Amerikaanse fabrikant een opmerkelijk verzoek aan zijn toeleveranciers: ‘kom met ideeën om EV’s goedkoper te maken’.

Om in de Verenigde Staten te kunnen concurreren met Tesla heeft Ford de prijzen van zijn elektrische modellen naar beneden bijgesteld. Dat zorgt weliswaar voor een flink toenemende vraag, maar is ook kostbaar voor de fabrikant.

Ford Mustang Mach-E

Zo heeft Ford begin dit jaar de prijs van de Mustang Mach-E met 17 procent verlaagd, waardoor de afzet in één keer met 141 procent omhoog schoot. Op de Amerikaanse markt is de Mustang Mach-E de op een na populairste elektrische SUV, na de Tesla Model Y. De F-150 Lightning is de bestverkochte pick-up EV.

Miljardenverliezen bij Ford

Toch schrijft Model E, de elektrische divisie van Ford, dieprode cijfers. In 2023 verloor het onderdeel 4,7 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar nog eens 1,3 miljard bij. Model E verwacht in 2024 uit te komen op een verlies van 5,5 miljard dollar.

Kom met ideeën

Topman Jim Farley vindt dat Model E zijn eigen broek moet ophouden en heeft daarom allerlei kostenbesparingen aangekondigd. Daarbij heeft Ford zijn toeleveranciers een brief gestuurd, waarin de fabrikant vraagt om ideeën.

“We hebben jullie beste ideeën nodig om de kosten naar beneden te krijgen”, staat erin, “ook ideeën die in het verleden door Ford zijn afgewezen. Gooi alles op tafel!” Om de enorme verliezen zoveel mogelijk in te perken, zijn er al een aantal EV-projecten op de lange baan geschoven.

Focus op hybrides

Ford zou in 2025 met een zevenzits elektrische SUV komen, maar die auto is uitgesteld naar 2027. Daarbij heeft het bedrijf zijn focus verlegd. EV’s zijn nog steeds belangrijk, maar het merk richt zich nu ook op het uitbreiden van het aantal hybrides in zijn leveringsprogramma.

Bron | Autovisie.nl

Hier onder interessante links naar meer nieuws over dit onderwerp:

Volgens nieuw onderzoek – Duitse professor ‘De verbrandingsmotor is de komende 100 jaar veilig’

Autoweek – Ford blijft waarschijnlijk gewoon brandstofauto’s verkopen na 2030

Telegraaf – Autogigant Ford trekt stekker uit levering van elektrische pick-uptrucks

Waarom synthetische brandstoffen in auto’s de vervuilingsproblemen in Europa niet zullen oplossen

Sommige Ford-Dealers onderteken 2e brief aan Biden over EV-mandaat

Ford-CEO Jim Farley zegt dat EV’S ‘politiek voetbal’ zijn geworden en ‘groene staal’ voorlopig niet zonder gas

Ford dreigt verkoop van benzineauto’s te beperken om aan de Britse EV-doelstellingen te voldoen

Ford zegt dat de prijzen van ICE zouden kunnen stijgen omdat het bedrijf de dreigende boetes van het ZEV-mandaat wil ontwijken.

Reacties zijn gesloten.