Te koop | 2016 Ford Focus RS Mk3 deze is niet bepaald van een oud vrouwtje geweest

Deze Focus RS van de overheid lijkt een koopje, tot je in de (dubieuze) geschiedenis duikt

Dat er een Ford Focus RS bij de Nederlandse overheid te koop staat, dat is sowieso al leuk. En dat het ‘land van herkomst onbekend’ is, maakt het helemaal fascinerend. Het geeft ons de kans om onze op één na favoriete activiteit onder de baas z’n tijd te doen: internetdetective met autootjes spelen. Na het lezen van dit artikel, laat je deze Focus RS waarschijnlijk staan.

2016 Ford Focus RS USA Type, zoals hij eruit hoort te zien.

Wat gelijk opvalt zijn de oranje reflectoren in de koplampen; deze tref je meestal aan bij Amerikaanse modellen. Op het schermpje achter het stuur zie je wel kilometers staan, maar je ziet nog net bij de tellers dat de ’20’ en de ’40’ groot zijn uitgelicht, wat duidt op een mijlenteller. We gokken zo dat dit een Amerikaanse import is. Sowieso al een rode vlag, maar dat leggen we zo uit.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3

De eerste eigenaar koesterde zijn auto

We vroegen kentekenchecker Carfax om onze vermoedens te bevestigen. Een woordvoerder vertelt dat de auto in 2016 nieuw is verkocht in het Amerikaanse Oklahoma. De eerste eigenaar reed ruim 5.000 kilometer met zijn auto in het eerste jaar en bracht drie keer een bezoekje aan de dealer voor wat onderhoud. Iemand die netjes voor zijn auto zorgt, dus. Of iemand die kleine probleempjes had.

In 2017 werd de auto plotseling geëxporteerd naar Duitsland. Een Amerikaanse auto die ook gewoon in Europa geleverd is exporteren naar deze kant van de aardbol, doe je eigenlijk maar om twee redenen. De eerste is als de eigenaar verhuist en zijn auto meeneemt, en de tweede is dat de auto onverkoopbaar is in het thuisland vanwege het schadeverleden.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3 USA Type

De eerste rode vlag

Carfax bevestigt dat schade de voornaamste reden voor export is bij Amerikaanse auto’s. Interessant genoeg is er geen ongeluk gemeld in 2017, maar wel in 2019. De auto zou vóór en áchter schade hebben gehad. ‘Ik denk dat de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij deze data pas zeer laat aanleverde’, zegt de woordvoerder. We kunnen dus wel stellen dat het hier gaat om een schadeauto uit Amerika.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3 USA Type

De auto arriveerde in februari van 2017 in Duitsland en drie maanden later werd de auto in het Spaanse Madrid weer op kenteken gezet. Wat de staat van de auto toen was, is niet bekend. Zeker is dat in november van 2017 (weer?) een mechanische schade is gerepareerd. Toen stond er 10.000 kilometer op de teller, wat zo’n 5.000 kilometer meer is dan wanneer de auto in Europa aankwam.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3 USA Type

Nu staat de auto in Nederland

In 2019 werd de auto vanuit Spanje geëxporteerd naar een onbekend EU-land. Een jaar eerder stond er 20.000 kilometer op de teller, dus de Spaanse eigenaar reed nog wel met zijn auto. Vanaf dat moment is het onduidelijk wat er gebeurde, maar wel weten we dat de Focus RS vandaag de dag bij de Nederlandse overheid in een veiling wordt aangeboden.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3 USA Type

Gezien het verloop van de kilometers, zou de tellerstand van 79.000 kilometer best kunnen kloppen. Wel is de auto in beroerde staat. Onderdelen ontbreken aan buitenkant, de bumpers hangen op half zeven, de velgen zijn stuk en het interieur lijkt grondig doorzocht te zijn. En dat doet de politie niet als ze vermoeden dat je snoepjes hebt gepikt bij de Kruidvat.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3 USA Type

De grootste rode vlag

Een Ford Focus RS met wat cosmetische schade, dat is nog wel een leuk projectje. Zeker als de prijs goed is, hou je nog wat ruimte in het budget voor spuitwerk, wat interieurdelen en een setje nieuwe velgen. De hete hatchback is er echt eentje uit het genre ‘zo maken ze ze niet meer’, dus het zou zelfs een investering kunnen zijn. Het grootste probleem zijn de close-up foto’s van het dak.

De te koop aangeboden Ford Focus RS Mk3 USA Type

Op de platen van Domeinen Roerende Zaken is slecht te zien waar precies op ingezoomd wordt, maar het lijkt alsof de lijnen van het plaatwerk niet helemaal kloppen. Dit zou erop kunnen duiden dat de auto ‘krom’ is. Hoe dan ook moet de auto wel héél goedkoop zijn wil je dit gokje kunnen wagen. Of je moet de coolste auto bij de autocross willen hebben…

Bron | Topgear.nl

Reacties zijn gesloten.