Subsidie elektrische auto per 1 juli ook voor particulieren, nieuw en 2e hands

Elektrisch rijden dichterbij voor particulieren.

  • Stel – je krijgt de mogelijkheid elektrisch te gaan rijden en wordt met de aankoop van een nieuw elektrisch model tot wel €4000 door het rijk gesponsord
  • Stel – je krijgt de mogelijkheid elektrisch te gaan rijden en wordt met de aankoop van een tweedehands elektrisch model en krijgt tot wel €2000 van het rijk

Zou je dan sneller tot aankoop van een elektrische auto overgaan?

Loop je bij dit soort berichten warm toch aan het avontuur elektrisch rijden te beginnen, wanneer je dit gelezen hebt, of hou je het voorlopig bij benzine, gas of diesel? Je hebt nog even om er over na te denken, de subsidie in deze vorm en omstandigheden gaan 1 juli 2020 in en eindigt in 2025.

Ford’s New Attitude Of ‘Bring On Tomorrow’ Commits To A Customer-First Future Of Electrification And Excitement

Nu kom je en zeker bij een 2e hands model nog geen Ford tegen, maar dat wordt over een tijdje toch echt anders. Een nieuw elektrisch Ford model de Ford Kuga is kort geleden onthult en zal deze maand (maart 2020) in de showroom te zien zijn. De Mach-E is in aantocht en later dit jaar zou ook de All Electric Ford Focus zijn debuut maken.

Er zitten wel wat voorwaarden aan vast, je leest het allemaal hieronder:

Subsidie brengt elektrisch rijden dichterbij

Vierduizend euro subsidie voor een nieuwe en tweeduizend voor een gebruikte elektrische auto. Particulieren kunnen dat naar verwachting vanaf 1 juli aanvragen als ze een elektrische auto aanschaffen of privé leasen. Het gaat daarbij om auto’s uit de middenklasse, zowel nieuw als gebruikt.

Go Electric roadshow London – Mach-E maakt zijn debuut

Met deze subsidie wordt een afspraak uit het klimaatakkoord ingevuld. Naast subsidie komt er voor gebruikte auto’s een check op de batterij, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Dat schrijft minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) vandaag aan de Tweede Kamer.

Ford accelerates electrification promise with arrival of Mustang Mach-E

‘Van Veldhoven: “Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs. Met deze regeling wil ik die drempel lager maken, zowel voor mensen die een nieuwe auto willen als die gaan voor een schone tweedehands. Met name voor die laatste categorie is het ook van belang dat er nu meer zekerheid komt over de batterij”.’

Ford Charging Solutions ontzorgt rijders elektrische Ford

Regeling voor betaalbare elektrische auto’s

De regeling is bedoeld om elektrisch rijden voor particulieren in een middenklassenauto dichterbij te brengen. Daarom komen alleen emissieloze personenauto’s, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en minimale actieradius van 120 kilometer in aanmerking.

Ook moet de auto enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven. Als mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Eigenaren die binnen drie jaar een andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug.

Ford accelerates electrification promise with arrival of Mustang Mach-E

Om misbruik te voorkomen kan de subsidie alleen worden verkregen bij aankoop of lease via een erkend bedrijf en kan een particulier slechts één keer subsidie aanvragen. Omdat elektrische auto’s een steeds lagere aanschafprijs hebben, loopt het subsidiebedrag de komende jaren terug voor nieuwe auto’s.

Voor gebruikte auto’s blijft het 2000 euro. Nederland is vooralsnog het enige land in Europa dat subsidie op de aanschaf of lease van gebruikte elektrische auto’s invoert.

2013 Ford Focus Electric

Meer zekerheid over batterij gebruikte auto’s

Naast de aanschafprijs is onzekerheid over de duur van de batterij voor veel mensen een drempel. Fabrikanten geven momenteel bij nieuwe auto’s al ruime garantie op de batterij. Voor gebruikte auto’s valt de batterij onder de normale BOVAG garantie. Kopers kunnen garantie vaak uitbreiden als ze dat willen. Om mensen meer zekerheid over hun batterij bij aanschaf is nu afgesproken dat de BOVAG werkt aaneen uniforme batterijcheck.

Through FordPass on a mobile device or in each vehicle’s on-screen dashboard, customers will be able to monitor charging at home, and easily find and pay for easy, one-stop charging at FordPass Charging Network stations

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord, dat in juni vorig jaar werd gesloten, is afgesproken om elektrisch rijden financieel te stimuleren met een budget van zo’n 250 miljoen euro tot eind 2025. Dit is het maximale bedrag dat in totaal in de jaren tot 2025 beschikbaar is, er kan onder de regeling dus niet meer geld worden uitgekeerd aan subsidies.

Nieuwe Ford Kuga meest zuinigste in zijn klasse

Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen uitlaatgassen uit, en dragen daarmee bij aan het klimaat en de schone lucht. Ook wordt er hard gewerkt aan de andere voorwaarden om elektrisch te kunnen rijden. Er komen veel laadpalen bij en er wordt geïnvesteerd in de capaciteit van het elektriciteitsnet. Daarnaast wordt gewerkt aan goede recycling en verantwoord gebruik en productie van batterijen.

Bron | Rijksoverheid.nl

Reacties zijn gesloten.