Strooiwagens de weg op?

Strooien in hartje zomer

Veel weggebruikers dachten door een zonnesteek getroffen te zijn, toen ze opeens een strooiwagen tegenkwamen in de verzengende hitte. Maar niets is minder waar op gemeentelijke en provinciale wegen. Daar zien wegbeheerders zich gedwongen zout of zand te strooien wegens smeltend asfalt.

Subtropisch en dus strooiwagens de weg op

Subtropisch en dus strooiwagens de weg op!

„Dat heeft alles te maken met het gebruik van zogenoemd dicht asfalt beton (dab), dat bij langdurige hoge temperaturen zacht kan worden en gaat smelten. Wanneer het stroperig dreigt te worden moet er iets gebeuren, omdat het anders kapot wordt gereden”, zegt Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat.

„Door zout te strooien wordt vocht aan het asfalt onttrokken en wordt het steviger. We hebben op de snelwegen niet met dit probleem te maken, omdat daar het duurdere zeer open asfalt beton (zoab) wordt gebruikt, waar dit niet kan gebeuren. Wel hebben we veel van onze strooiwagens uitgeleend aan andere wegbeheerders, die deze dagen ineens door dit fenomeen overvallen worden”, aldus Fleuren.

Ook op luchthavens is het probleem aanwezig dat de start- en landingsbanen beschadigd raken door het vliegverkeer. Ook daar worden de strooiwagens uit de loodsen gehaald om zout of pekel te strooien om schade aan de banen door de hitte te beperken.

Bron | Telegraaf

Zoek je zelf verkoeling dan kun je een ‘stukje Ford Focus ijs’ van het ‘huismerk’ nemen.

Focus Coupe-Cabriolet Ice

A life size six and a half ton Focus Coupe-Cabriolet Ice Sculpture

Reacties zijn gesloten.