Sportieve auto’s oncomfortabel | Ruggengraat vriendelijke stoelen voor de Ford Puma ST

Sportieve auto’s oncomfortabel | Ruggengraatvriendelijke stoelen in de Ford Puma ST ondersteunen met comfort

  • Ford introduceert nieuwe Ford Performance-stoelen die zijn goedgekeurd door Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR)
  • Comfortabele sportstoelen zijn op veertien manieren in te stellen, ondersteunen bestuurder en passen zich aan inzittenden aan – zo wordt sportieve rijervaring van Ford ST voor meer mensen bereikbaar
  • Nieuwe Ford Performance-stoelen worden gelanceerd in Puma ST, maar zijn ook leverbaar in Focus ST en Fiesta ST

Tot voor kort betekende de aanschaf van een sportauto dat je rijcomfort moest opofferen voor een stug weggedrag. Want daarmee kon de liefhebber van sportief rijden beter voelen wat er op het wegdek onder zijn auto gebeurt.

Ford biedt al geruime tijd technologieën aan, zoals een verfijnde wielophanging en ondersteunende, goed verstelbare sportstoelen, om zijn prestatiemodellen zowel comfortabel als plezierig te maken om in de rijden. Op die manier maakt Ford de veelgeprezen rijdynamiek van Ford Performance bereikbaar voor een groter aantal bestuurders.

2022 Ford Puma Seats

Nu brengt Ford het comfort van sportstoelen en sportauto’s naar een nog hoger niveau met de introductie van nieuwe Ford Performance-stoelen voor de sportieve Puma ST. De stoelen zijn door Ford Performance zelf ontwikkeld en gecertificeerd door AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.), een Duitse organisatie die onderzoek doet naar rugpijn en preventie ervan nastreeft.

Essentieel bij de certificering door AGR is dat de Ford Performance-stoelen op veertien manieren zijn in te stellen voor maximale ondersteuning en comfort. De inzittenden hoeven hun zithouding dus niet langer aan de stoelen aan te passen.

2022 Ford Puma Seats

“Bestuurders kunnen alleen het maximale uit de dynamische Puma ST halen als ze comfortabel zitten. Daarom hebben we onze nieuwe Ford Performance-stoelen vanaf het begin ontwikkeld met de certificering door AGR als belangrijke vereiste”, vertelt Michael Janzen, supervisor, Seats Application bij Ford Europa. “De ingenieurs van Ford Performance hebben meer tijd dan ieder ander doorgebracht op de bestuurdersstoel. Daardoor weten we uit de eerste hand hoe belangrijk de zitpositie van de bestuurder is, voor zowel het rijplezier als voor het comfort. De bestuurder hoeft niet stijf en stram aan te komen op zijn bestemming.”

2022 Ford Puma Seats

Het AGR-certificaat wordt toegekend door een onafhankelijk testteam van experts uit diverse medische disciplines. Zij willen ervoor zorgen dat klanten producten kiezen die vriendelijk zijn voor hun rug. Pijn in de onderrug is wereldwijd een van de belangrijkste redenen voor invaliditeit. Uit één onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 63 procent van de ondervraagde bestuurders last heeft van rugpijn en dat ze dat in het dagelijks leven belemmert.

Behalve de gebruikelijke verstelmogelijkheden van de stoel in lengterichting en van de hoek van de rugleuning, inclusief de op autosport geïnspireerde hoofdsteun, kunnen de inzittenden van de Puma ST ook de lengte en de hoek van de zitting naar behoefte verstellen.

2022 Ford Puma Seats

Ook zijn de stoelen in hoogte verstelbaar, wat een groot voordeel is voor langere bestuurders, die daardoor comfortabel laag maar rechtop kunnen zitten, de favoriete zitpositie van veel sportieve bestuurders. De lendensteunen zijn in vier opzichten elektrisch te verstellen via een schakelaar op de zijkant van de stoel.

De ingenieurs van Ford hebben geëxperimenteerd met diverse soorten schuim, stoffen en frames. Zo hebben ze de juiste balans van comfort gezocht en gevonden voor de dagelijkse ritten en langere reizen, en de ondersteuning die past bij het sportieve rijgevoel dat de Puma ST biedt.

2022 Ford Puma Seats

Ford heeft tien prototypes getest op zijn testcircuits – waar wegen en wegdekken van overal op de wereld realistisch zijn nagemaakt – én op de openbare weg. Het voerde ook duurzaamheidstests uit met Fords “Robutt” – een gerobotiseerde zitvlaksimulator – die met 7.500 keer zitten, stuiteren en draaien van het zitvlak het praktijkgebruik van de autostoel gedurende tien jaar in slechts drie dagen simuleert.

2022 Ford Puma Seats

De nieuwe stoelen – ook leverbaar in de Focus ST en Fiesta ST – zijn bekleed met Fords premium Sensico®, een veganistisch materiaal met de premium uitstraling, het gevoel, de duurzaamheid en het reinigingsgemak van leder.

Volgens de gegevens van Ford waren de sportieve, door Ford Performance ontwikkelde ST- en door Ford Performance geïnspireerde ST-Line-modellen in 2021 goed voor bijna de helft (44 procent) van de verkopen van de Puma, Focus en Fiesta. Ford verwacht een toename van de vraag naar dergelijke sportieve versies, want het aandeel verkochte Fiesta ST- en ST-Line-modellen in Europa nam toe van 25 procent in 2019 tot 34 procent in 2021.

2022 Ford Puma Seats

De 147 kW (200 pk) sterke Puma ST – voorzien van geavanceerde sporttechnologie, zoals een differentieel met beperkte slip, gepatenteerde force vectoring-veren en keuze uit diverse rijmodi – is Fords eerste Ford Performance SUV in Europa. De Puma ST is ontwikkeld om behalve het gebruikelijke comfort en dito flexibiliteit van een SUV óók een dynamische rijervaring te bieden.

De nieuwe Ford Performance-stoelen behoren tot het gamma verfijnde technologieën die zijn ontwikkeld om het rijcomfort van de Ford Performance-modellen verder te verhogen. Zoals de adaptieve MagneRide®-wielophanging1, die leverbaar is voor de Ford Mustang – en behoort tot de standaarduitrusting van de volledig elektrische Mustang Mach-E GT. Die activeert elektronisch de vloeistof met minuscule magnetische deeltjes in de dempers (magnetorheologische vloeistof), zodat die zich voor meer comfort en een direct weggedrag meteen aanpassen aan de wisselende omstandigheden op de weg.

2022 Ford Puma Seats

Ford verwacht meer AGR-gecertificeerde stoelen aan te bieden naarmate het in Europa stappen zet naar een volledig elektrische toekomst. Onlangs maakte Ford plannen bekend voor een nieuwe generatie van zeven volledig elektrische en volledig verbonden (personen- en bestel-) voertuigen tegen 2024.

Ford biedt momenteel al AGR-gecertificeerde en 18-voudig verstelbare stoelen voor de Ford Focus, zie:
2019 Ford Focus eerste auto met keurmerk van Duitse campagne bij rugklachten

¹ MagneRide® is a trademark of BWI Group.

Bron | Ford Nederland

Reacties zijn gesloten.