Rij-impressies Ford Focus Electric

26-09-2013

Rij-impressies | Ford Focus Electric

Ford is in de Verenigde Staten al jaren actief met hybrides en sinds vorig jaar bouwen ze in de buurt van Detroit een elektrische Focus. Die is nu ook bij ons verkrijgbaar en in 2014 volgen een plug-in-C-Max en een hybride Mondeo. Is het de moeite van het wachten waard, of mist Ford de aansluiting?

Focus-Electric101

Vier jaar geleden toonde Ford op de IAA in Frankfurt voor het eerst een elektrische variant van de Focus, de Focus BEV (Battery Electric Vehicle) – een prille eerste stap, nog in de koets van het vorige model. Desalniettemin waren de plannen vrij duidelijk. Het was het hoogtepunt van de elektrohype; elke zichzelf respecterende autofabrikant presenteerde in die periode elektrische auto’s en ook Ford liet zien bij de tijd te zijn. Iets meer dan een jaar laten werd met een nieuwe koets het prototype onthuld van de Focus Electric zoals we die op deze pagina’s zien. Begin vorig jaar startte in de Verenigde Staten de verkoop. Nu is ook de sprong over de grote plas gemaakt en rolt hij in Fords fabriek in het Duitse Saarlouis van de band, klaar voor de Europese markt. Met hetzelfde neusje als z’n Amerikaanse evenknie.

Focus-Electric-02Het grote verschil met een auto als de Nissan Leaf is dat die met z’n in de bodem geïntegreerde accupakket van meet af aan bedoeld is als elektrische auto, terwijl de elektrificatie door Ford pas werd ingezet nadat de Focus de tekentafel al had verlaten. Net als bijvoorbeeld de Renault Fluence is de Focus Electric dus een auto op een bestaand platform waar achteraf een EV van is gemaakt. Dit betekent meer concessies dan bij een auto die specifiek als EV bedacht is, of waarbij het altijd al de bedoeling is geweest om hem óók als EV te verkopen. Zo heeft Volkswagen bij de nieuwe Golf al vanaf de eerste schetsen rekening gehouden met de elektrificatie van de auto. Het gevolg is dat het accupakket op een zwaartepunt-technisch gezien betere plek ligt en ook geen lelijke hap uit de bagageruimte neemt.

In de Focus ligt het accupakket niet laag in de buik, maar in de kofferbak, vrij hoog en ver naar achter. Hierdoor mist de auto ten opzichte van zijn broers en zusters met verbrandingsmotor 126 liter bagageruimte. Een schrale troost is dat er in het interieur verder geen ruimte ingeleverd hoeft te worden. De auto heeft, in tegenstelling tot de Nissan Leaf en de Chevrolet Volt, geen accupakket in een uit de kluiten gewassen middentunnel, waardoor de auto van vijf- naar vierzitter wordt gedegradeerd.

Focus-Electric-03

Besturing mist scherpte

Weg rijden met de Focus is geen enkel probleem; alle bedieningsorganen komen bekend voor. Zoals we bij elektrische auto’s gewend zijn, is de elektromotor in de Focus direct bij de les wanneer we het stroompedaal intrappen en doet-ie in alle rust wat we van hem vragen. Met 145 pk en 250 Nm is de van Magna afkomstige elektromotor absoluut niet onderbemeten voor de 1.700 kg zware Focus. Desalniettemin hebben die kilo’s (en de plaatsing ervan) wel hun weerslag op het weggedrag. Het onderstel kan niet verhullen dat de auto veel zwaarder is dan een Focus met verbrandingsmotor. De mooie balans die de benzine- en dieselvarianten kenmerkt, heeft deze auto niet. Hoewel ons is verzekerd dat we op pad zijn met een ‘Europese’ Focus, voelt hij niet echt aan zoals andere Europese Fords. Het onderstel maakt een wollige indruk en de besturing mist de scherpte die we zo waarderen bij conventionele Focussen. De voorkant voelt relatief licht, terwijl er achter juist een paar kilo’s te veel aan boord lijken te zijn. Daar doet de ideale gewichtsverhouding van 50:50 niets aan af.

Focus-Electric-04

Het accupakket heeft een capaciteit van 23 kWh. Daarmee moet volgens opgave een actieradius gehaald kunnen worden van 162 kilometer. In de praktijk ligt de reikwijdte zo rond de 120 kilometer, geheel in lijn met wat we zien bij elektro-auto’s als de Renault Zoe en de BMW i3. Het grote verschil zit ’m in het opladen. De Renault en de BMW kunnen binnen een halfuur weer verder wanneer je ze aan de snellader hangt. De Focus heeft daar echter geen aansluiting voor. Het maximale wat de Ford kan hebben, is een enkelfase 32 ampère-aansluiting waarmee het al snel een uur of vier duurt voor de batterij weer vol zit. Een volgende generatie zal wél een snellaad mogelijkheid hebben, maar daar hebben we nu natuurlijk nog niets aan.

Flinke prijs, 5 jaar garantie

De Focus Electric zal in de loop van deze maand in de Nederlandse showrooms staan. Nou ja, in twéé showrooms, één in Amsterdam en één in Breda. Ford ziet de auto momenteel nog als een nicheproduct, vandaar. De auto is daarnaast slechts te koop in één uitvoering: Titanium. Dat betekent dat hij de weg op gaat met onder andere dual zone airco en een achteruitrijcamera. O, en om potentiële kopers over de streep te trekken – of om koudwatervrees te helpen overwinnen – geeft Ford 5 jaar garantie op de hele auto. De prijs die Ford voor de auto rekent, is bepaald niet gering. € 39.990 is nogal wat voor een auto die qua concept eigenlijk al achterhaald is op het moment dat hij op de markt verschijnt. En dan te bedenken dat je al voor tien mille minder een beter uitgekristalliseerde Nissan Leaf hebt. Ford geeft echter aan niet van plan te zijn om bakken met geld op de auto toe te leggen, zoals diverse concurrenten wél doen. Een nobel streven, maar heb je daar als potentiële klant een boodschap aan?

Bron | Autoweek.nl

Reacties zijn gesloten.