Rij-impressie Ford Focus ST Diesel

De keuze tussen benzine of diesel rijden is voor lang niet iedereen een daadwerkelijke keuze. Veel mensen worden tot diesel gedwongen, al dan niet door hun baas of door hun eigen portemonnee. Een echt leuke hothatch was dan tot voor kort geen optie. Maar dankzij Ford kan het nu wel!

Autoweek test Focus ST Diesel-07

Nee, de eerste zijn ze niet. Er waren voor Ford al genoeg merken die een dieselmotor in een sportief model of zelfs sportieve hatchback legden. Seat heeft er al een jaren een handje van. Niet alleen kwam het merk met FR-dieselversies van de Leon en de Ibiza, maar de Spanjaarden lanceerden zelfs ooit een Ibiza Cupra diesel. Peugeot heeft op zijn beurt net een 308 GT HDI gepresenteerd en de Volkswagen Golf GTD is toch gewoon een GTI met dieselmotor? Nou nee. Daar zit hem nu precies het pijnpunt. Alle claims van Volkswagen ten spijt is een GTD zeker geen volwaardige GTI. En de 308 GT is dat al helemaal niet. En we kunnen vast verklappen dat dieselversie van de ST qua scherpte en dynamiek niet onderdoet voor de benzinevariant. En dat is iets waarmee de ST diesel positief verrast. Bovendien onderscheidt de auto zichzelf ook meteen positief ten opzichte van de concurrentie!

Autoweek test Focus ST Diesel-08

Wat is nieuw

De ST heeft uiteraard dezelfde wijzigingen meegekregen als de gewone Focus, die in de zomer van 2014 van een facelift werd voorzien. Evengoed had de ST al een andere neus dan het normale model, zodat de verschillen bij de vernieuwde hothatch minder zichtbaar zijn. De grille is evengoed anders, net als de bumpers en de verlichting. Aan de binnenkant hebben we nieuwe klokken en een compleet nieuwe middenconsole, die er daardoor heel erg op vooruit is gegaan. Eindelijk heeft de Focus een groot multimediascherm met touchscreen. Dat het qua bediening niet zo goed is als veel concurrenten mag de pret niet drukken. De stoelen in de ST zijn fantastisch. Wij reden de ST2-versie met halfleer, maar de manier waarop je door de zijkanten wordt vastgeklemd is helemaal top. Dat de zit zelf iets te hoog is doet daar niets aan af, dat hoort nu eenmaal een beetje bij het karakter van een sportieve Focus.

Autoweek test Focus ST Diesel-05Autoweek test Focus ST Diesel-03

Het stuur is behoorlijk dik en ligt stevig in de hand. Onderweg wordt snel duidelijk dat de wijzigingen zich niet beperken tot uiterlijke zaken. Niet echt een verrassing, want de gewone Focus is er qua rijden ook flink op vooruit gegaan. Voor de ST heeft Team RS – dat zich bezig houdt met sportieve Fords – zich flink uitgeleefd. Zo werden zowel de veren als dempers vervangen door nieuwe exemplaren en werd de wielophanging aangepast. Ook heeft de auto nieuwe motorophangpunten waardoor hij sneller reageert op gas input. Het resultaat is merkbaar.

De pré-facelift ST was een wat onrustige auto die wel erg nerveus was. Op hoge snelheid was de auto niet heel relaxed en de overstuur neiging was wel heel extreem. Bovendien had hij veel tractieproblemen. Daarmee was het een auto die in eerste instantie wel een dynamisch karakter leek te hebben, maar die in de praktijk meer een blaffende dan een bijtende hond was. De auto werd weggevaagd door auto’s als de Renault Mégane RS en de Opel Astra OPC, maar ook een alleskunner als de Golf GTI bleek in praktijk op dynamisch gebied niet onder te doen voor de Focus terwijl hij veel meer comfort bood.

Autoweek test Focus ST Diesel-10Autoweek test Focus ST Diesel-01

Allround

Maar er is winst. Duidelijke winst. Ford heeft zich meer dan ooit toegelegd op de toegankelijkheid van de auto om het gevecht met alleskunner GTI aan te gaan, en dat zonder de Ford zo kenmerkende dynamiek op te geven. Want het voelt meteen als je twee bochten hebt genomen allemaal zo bekend. En dat is goed. Het merk houdt niet van veilig onderstuur, waardoor de reactie van de auto ultrascherp is. Vooral het feit dat de koets zich nauwelijks hoeft te zetten zorgt voor rijplezier, het uitblijven van onderstuur als je het tempo opvoert eveneens. Daar komt bij dat de tractie van de auto werkelijk uitstekend is. Zelfs de diesel met 400 Nm moet je met droog weer flink aanpakken wil je tegen de grenzen van het rubber aanlopen. Het aanwezige mechanische sper helpt uiteraard ook. Ondertussen is het nog steeds mogelijk de kont flink te laten zwiepen door de auto een bocht in te gooien of in een snelle bocht ineens van je gas te gaan, maar wel op een wat meer gecontroleerde manier dan voorheen.

Autoweek test Focus ST Diesel-06 Autoweek test Focus ST Diesel-09

Motorisch is het opvallend dat Ford de diesel zoveel minder vermogen heeft gegeven dan de benzine-ST. In praktijk is de die 185 pk toch wat te weinig. Op een zeer bochtige weg heb je genoeg aan het forse koppel voor een korte boost, maar op iets langere rechte stukken word je zoekgereden door veel B-segment hothatches en dat kan toch niet helemaal de bedoeling zijn. Volgens Ford zou meer vermogen een grotere turbo nodig maken en dat zou weer ten koste gaan van de gasrespons.

Autoweek test Focus ST Diesel-04Autoweek test Focus ST Diesel-02

Maar vermoedelijk speelt CO2-uitstoot ook een rol: de diesel is met zijn 110 gram wel goed voor 20% bijtelling. Ons advies om voor de benzineversie te gaan is evengoed overbodig. De diesel-ST is er nu juist omdat mensen soms geen benzine kunnen rijden. En dus is vergelijken nutteloos. Wel kunnen we de TDCI vergelijken met andere sportieve diesels. Om vervolgens vol vertrouwen zeggen dat er geen één sportief model met dieselmotor is dat zo zijn label waarmaakt als deze Focus ST. Er zijn onderstel-technisch geen offers gemaakt ten opzichte van zijn dieselbroer, wat een compliment verdient. Zeker omdat die benzineversie een stuk beter is dan voorheen.

Bron | Autoweek.nl

Reacties zijn gesloten.