Prijs Focus ST diesel en 1e testrit

Eerder deze maand konden we je de prijzen van de benzineversies van de Ford Focus ST al geven, maar nu hebben we ook de prijs van de diesel-ST binnen en hebben we hem vandaag gereden. Lees verderop deze pagina het oordeel van Autoweek.

FocusST 2015-03

Voor het eerst biedt Ford de Focus ST aan met een dieselmotor. De 2,0-liter TDCi is goed voor een vermogen van 185 pk en 400 Nm koppel. In 8,1 seconden zit de auto op 100 km/h en hij houdt ’t voor gezien bij 217 km/h. De CO2-uitstoot bedraagt 110 gram per kilometer en Ford geeft een gemiddeld verbruik op van 4,4 l/100 km.

Standaard komt de dieselversie van de ST in de ST-3-uitvoering. Dat betekent een aantal extra’s boven op de kalere ST-2-versie: elektrische stoelverstelling, verwarmbare leren Recaro-stoelen, ledachterlichten en xenonverlichting.

De ST TDCi is de duurste uitvoering van de gefacelifte Focus ST, want de prijzen beginnen bij 40.260 euro voor de vijfdeurs. De Wagon moet 1.000 euro meer kosten. De benzineversie van de Focus ST is er vanaf 37.111 euro.

Bron | Autoweek.nl

FocusST 2015-02

26-01-2015 Gereden de Ford Focus ST Diesel

Dat Ford de Focus heeft aangepakt betekent automatisch dat de snelle ST ook een opfrisbeurt heeft gekregen. Maar los van een herzien onderstel ligt er onder de motorkap het meest interessante nieuws: het model is er nu ook als diesel.

Het is een trend die we de laatste jaren wel vaker zien: sportieve versies komen ook al dieselmodel. Seat was er destijds vroeg bij met Cupra-versies met dieselmotor, en de Skoda Fabia RS was er zelfs een tijdje alleen als diesel!

De reden is vrij simpel: soms willen mensen wel een dikke snelle auto maar maken ze simpelweg te veel kilometers om benzine te rijden. Zeker in Duitsland is diesel allesoverheersend bij duurdere auto’s, dus waarom zou je niet gewoon (cliché-alart!) zo’n oliestoker in het vooronder lepelen? En dus reden we vandaag met de Focus ST TDCI, met een goede 180 pk en niet minder dan 400 Nm aan koppel.

FocusST 2015-01

En dat betekent in ieder geval een overdaad aan trekkracht. Iets wat vooral een voordeel is op korte stukken. Je zit niet snel in de ‘verkeerde’ versnelling, want hogere toeren hebben niet zoveel betekenis: de trekkracht is van 2.000 tpm tot 4.500 gewoon aanwezig en dus is de ST altijd paraat.

Hiermee hebben we meteen de grootste keerzijde te pakken: het toerenbereik is gewoon te kort. Hoge toeren betekent ook dat een auto scherper op het gas reageert: niet belangrijk in een SUV, wel in een auto met dynamische ambities. Maar eigenlijk is dat vergelijk niet eerlijk. De ST diesel is er juist voor mensen die de benzine niet kunnen of mogen rijden.

Belangrijker is dan: hoe verhoudt de ST TDCI zich tot een concurrent als de Golf GTD? En dan blijkt het ineens een opvallend wilde auto met een overdaad aan tractie en een ruwe persoonlijkheid.

Bron | Autoweek.nl

Lees de volledige rij-impressie in AutoWeek 7 die woensdag 11 februari verschijnt.

Reacties zijn gesloten.