Opfriscursus – parkeren tijdens vorst doe je zo

Met de winter in aantocht, en de eerste nachtvorst al is geweest, en er zelfs al een beetje sneeuw is gevallen, zijn er nog steeds mensen die zich laten verrassen doordat ze versnelling niet in de juiste stand hadden staan tijdens vorst. Dit met alle nare gevolgen van dien.

Daarom bedachten ze bij Top Gear NL een opfriscursus, zodat je niet onnodig in de kou komt te staan.

In welke versnelling moet je parkeren bij vorst?
Of in de zomer, wat jij wilt

Ben je de afgelopen dagen vroeg opgestaan, heb je waarschijnlijk al eens moeten krabben. En ook op de voorruit van je auto. De vorst betekent ook dat je, als je dat nog niet deed, je auto weer in de versnelling moet parkeren en niet op de handrem. Anders loop je risico dat je handrem vastvriest. Maar in welke versnelling moet je je auto eigenlijk parkeren?

In welke versnelling moet je parkeren?

Als je de auto parkeert in de versnelling, weerhoudt de compressie in de motor de auto ervan om te gaan rollen. De gekozen versnelling vergroot of verkleint de kracht die nodig is om de motor in beweging te brengen. Je wilt de versnelling kiezen waarbij je de minste kans hebt dat de auto gaat rollen.

Bij veel auto’s is de overbrenging van de eerste versnelling 4,5 staat tot 1. Dat betekent dat er 4,5 keer zo veel kracht nodig is om de auto te laten rollen dan wanneer de overbrenging 1:1 is. Bij auto’s met een vijfbak is de vierde versnelling vaak 1:1. Conclusie: parkeer je auto in de eerste versnelling. Of z’n achteruit.

Waarom moet de auto soms in z’n achteruit geparkeerd worden?

Wijst de auto met de neus naar onder? Parkeer de auto dan in z’n eerste versnelling. Als de auto nog een beetje naar voren rolt, draait de motor de goede kant op. Zet je de auto met z’n neus heuvelopwaarts? Zet ‘m dan in z’n achteruit. Ook hier geldt: als de motor rolt, draait de motor de juiste kant op. In het vlakke Nederland zal dit niet veel van toepassing zijn.

Kan een elektrische handrem vastvriezen?

Bij mechanische handremmen met een trekstok is het de kabel die naar achteren loopt die in de winter kan bevriezen. Maar wat als je een elektrische handrem hebt, die vanzelf aangetrokken wordt? Kan een elektrische handrem vastvriezen? In de praktijk zal dat nauwelijks voorkomen.

De meeste auto’s met handremknopje hebben de elektrische motor die de rem aantrekt direct op de klauw zitten. En anders hebben ze slechts een korte kabel. De kans dat deze delen vastvriezen, is minimaal. Gebeurt het wel, start dan je motor en wacht tot de boel is opgewarmd. Of zie het als een teken van een hogere macht en duik terug je bed in.

Bron | TopGear.nl

Reacties zijn gesloten.