Omgeving bestuurder van vele Ford iconen, door de geschiedenis heen

Meer met minder: hoe een nieuwe designbenadering de omgeving van de bestuurder heeft veranderd

  • Ford hanteert minimalistische designbenadering en gaat uit van ontwerp waarin de mens centraal staat
  • Niet alleen vanbuiten, maar ook vanbinnen zijn auto’s afgelopen decennia aanzienlijk veranderd
  • Eerder ontwierp Ford samen met gamers een virtuele raceauto die voldoet aan essentiële onderdelen die belangrijk zijn bij gamen

Wie plaatsneemt in de Ford Mustang Mach-E, ervaart een interieur dat uniek is voor Ford. Het nieuwe ontwerp vormt het verfijningsproces van alles wat de klant wenst: ruimte, technologie en een gevoel van “warmte”.

2020 Ford Mach-E

Afgelopen decennia was de trend bij auto-interieurs “meer”: meer knoppen, meer functies, meer bedieningselementen. Ford hanteert tegenwoordig een minimalistische benadering en gaat uit van een ontwerp waarin de mens centraal staat. Dit levert een geordend interieur op dat zich laat omschrijven als een holistische ruimte.

Voor de elektrische Mustang Mach-E is het resultaat een omgeving voor bestuurder en passagiers die geldt als maatstaf op weg naar elektrificatie.

1934 Ford Model-Y

“Als we nadenken over hoe auto’s zijn veranderd, denken we aan het exterieur, maar juist het interieur is wat bestuurders en passagiers meestal zien”, zegt Nederlander Amko Leenarts, director Design bij Ford Europa. “Het is een fantastische ontwikkeling geweest naar het dynamische, holistische interieur van de Mustang Mach-E waarin ‘meer doen met minder’ centraal staat en alle belangrijke bedieningselementen binnen handbereik zijn.

We zullen blijven vasthouden aan deze benadering bij toekomstige voertuigen. Dit doen wij door te luisteren naar onze klanten en interieurs te ontwerpen die optimaal aan hun behoeften voldoen.”

1955 Ford Taunus 12M

Minimalistisch ontwerp is bedoeld om de bestuurder een comfortabelere en eenvoudigere omgeving te bieden. In het geval van de Mustang Mach-E omvat dit een groot gecentraliseerd touchscreen waarin veel van de bedieningselementen zijn ondergebracht.

Het vloeiende dashboard met ingebouwde soundbar is de nieuwste stap in een doorlopend proces om rijden en reizen tot een zo prettig mogelijke ervaring te maken. Zo betekenen draadloze oplaadvlakken en een digitale handleiding voor de eigenaar een einde aan kabels en papier.

2018 Ford Focus

“Nieuwe geëlektrificeerde voertuigen met vlakke vloeren van voor tot achter bieden meer ruimte en geven ontwerpers een leeg canvas waarop ze interieurs kunnen creëren waarin de mens centraal staat”, aldus Leenarts.

2020 Ford P1 Gamers design

Om de jongere generatie van digital natives beter te kunnen begrijpen en te anticiperen op toekomstige trends, is Ford vorig jaar een uniek project gestart: de ontwikkeling van een virtuele raceauto. Aan dit project werd ook door gamers meegewerkt. Bijna een kwart miljoen Esportsfans hebben via online enquêtes mee kunnen stemmen over hoe de extreme Team Fordzilla P1-raceauto er vanbinnen en -buiten uit zou komen te zien.

Klik hier voor eerdere berichten over de Ford P1

“Bij de P1-raceauto draaide het om het stroomlijnen van de functies, tot en met de essentiële onderdelen bij gamen, zoals snelheid, positie en rondetijden. Samen met het ingehouden kleurenpalet zorgt dit voor minder afleiding, waardoor de coureur zich op de race kan richten. We kunnen een minimalistische benadering ook toepassen op het ontwerp van toekomstige interieurs. Hierbij is de wens van de klant het uitgangspunt”, zegt Robert Engelmann, interieurontwerper bij Ford Europa.

 

Evolutie van de omgeving van de bestuurder

Er is op interieurgebied veel veranderd sinds de tijd waarin bestuurders het handschoenenvakje daadwerkelijk gebruikten om hun handschoenen te bewaren, omdat het stuurwiel van hout en metaal ’s winters ijskoud werd. Om de veranderingen inzichtelijk te maken, heeft Ford heeft een video gemaakt waarin de kijker plaatsneemt achter het stuur van een aantal Fords: van de Model T tot de Mustang Mach-E en nog verder in de toekomst.

Dankzij decennia van innovaties, ontwikkeling en verfijning zijn we nu uitgekomen bij de ultramoderne interieurs van vandaag, zoals de video laat zien:

  • In eerste instantie werden auto’s uitgerust met gewone glazen ruiten zoals die ook in huizen werden gebruikt, en dan ook nog alleen optioneel.
  • Het feit dat de gebogen voorruit niet kon worden geopend, heeft tot de ontwikkeling van de airconditioning geleid.
  • De eerste autoradio’s vertegenwoordigden 20 procent van de waarde van de auto.
  • Na de oorlog begon technologie een steeds belangrijkere rol te spelen in het dagelijks leven van de mens en werden dashboards beïnvloed door het ruimtevaarttijdperk, getuige het toenemende aantal wijzerplaten, schakelaars en meters.
  • De opkomst van videogames en het gebruik van gameconsoles heeft het ontwerp van het stuurwielontwerp beïnvloed; denk bijvoorbeeld aan de knoppen die zo op het stuurwiel zijn geplaatst, zodat de bestuurder ze met de duimen kan bedienen.
  • In het moderne interieur wordt steeds vaker gebruikgemaakt van duurzame materialen die beter bestand zijn tegen producten als handgels, zonnebrandolie en insectenbestrijdingsmiddelen.

Bron | Ford Nederland

Reacties zijn gesloten.