Nieuwe Mondeo 1e Ford met 210pk sterke bi-turbodiesel

Nieuwe Mondeo eerste Ford met 210pk sterke bi-turbodiesel en voetgangersdetectietechnologie

New Mondeo-Range

  • Nieuw Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection van Ford kan mensen op voorliggende weg, of mensen die voor auto willen oversteken, detecteren en kan automatisch remmen inschakelen als bestuurder niet op waarschuwingen reageert
  • Geavanceerde technologie, die primeur beleeft in gloednieuwe Mondeo, kan ernst van eventuele botsingen met voetgangers verlagen, en kan zelfs aanrijdingen voorkomen. Systeem uitgerust met radar- en cameratechnologie, beschikt over referentiedatabase met “voetgangervormen” om personen te onderscheiden van objecten langs de weg
  • Nieuwe Mondeo leverbaar met 210pk sterke 2,0-liter TDCi-motor met dubbele sequentiële turbocompressor voor meer kracht en minder uitstoot

Ford Motor Company kondigt aan dat de nieuwe Mondeo de eerste Ford ter wereld is die over een nieuwe voetgangersdetectietechnologie beschikt die de ernst van eventuele ongevallen kan beperken of bestuurders ondersteunt om ongelukken te voorkomen. Ander nieuws is de zeer krachtige en zuinige bi-turbo 2.0 TDCi die aan de top staat van een reeks zeer geavanceerde TDCi-dieselmotoren.

Het nieuwe Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection van Ford kan mensen op de voorliggende weg, of mensen die in de buurt van de auto willen oversteken, detecteren en automatisch de remmen inschakelen als de bestuurder niet op waarschuwingen reageert. Het systeem verwerkt informatie die wordt waargenomen met een in de voorruit gemonteerde camera en met de radar in de bumper, en controleert deze informatie aan de hand van een database met “voetgangervormen” om personen te onderscheiden van objecten langs de weg.

“De nieuwe Mondeo is technologisch gezien de meest geavanceerde Ford die ooit in Europa is geïntroduceerd,” aldus Ulrich Koesters, Vehicle Line Director bij Ford Europa. “Functies als Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection zorgen voor meer veiligheid wanneer bestuurders in drukke stedelijke gebieden rijden.”

Pedestrian Detection is een onderdeel van het Pre-Collision Assist-pakket waarin Active Braking ook is inbegrepen. Hiermee kan de auto zelfstandig de remmen inschakelen om het risico op kop-staartbotsingen te verminderen, tot aan de maximale snelheid van de auto.

New Mondeo-5Door_03

Gevarendetectie
Pedestrian Detection herkent personen en verlaagt de ernst van botsingen bij snelheden tot 80 km/u.

Als er een voetganger voor de auto wordt waargenomen en er een botsing dreigt plaats te vinden, krijgt de bestuurder eerst een geluidssignaal en een visuele waarschuwing. Als de bestuurder hier niet op reageert, verkort het systeem vervolgens de tijd om de remmen in te schakelen door de afstand tussen de remblokken en de remschijven te verkleinen. Als de bestuurder nog steeds niet reageert, worden de remmen zelfstandig toegepast en wordt de snelheid van de auto verlaagd.

Ingenieurs hebben het systeem getest op gesloten circuits met testinstallaties met dummy’s op ware grootte. Ze hebben het systeem maandenlang getest en verfijnd op wegen over de hele wereld om de betrouwbaarheid van het systeem in praktijksituaties te bewijzen.

“De tests in de praktijk waren van cruciaal belang. Er zijn voetgangers in allerlei soorten en maten, en ze hebben allemaal een ander postuur,” aldus Gregor Allexi, Active Safety Engineer bij Ford Europa. “We hebben meer dan 500.000 kilometer afgelegd, zodat we Pedestrian Detection bij allerlei personen en in alle mogelijke situaties konden testen.”

New Mondeo-5Door_05

De gloednieuwe Mondeo kan ook automatisch de remmen inschakelen om het risico op ongevallen te verkleinen of om een botsing met een voorligger te voorkomen. Active City Stop werkt bij snelheden tot 40 km/u. Bij hogere snelheden maakt de nieuwe Pre-Collision Assist-functie gebruik van de radar- en cameratechnologie om de omgeving tot 200 meter voor de auto te scannen en kan het systeem zelfstandig de volledige remkracht toepassen om de bestuurder te ondersteunen bij het verkleinen van het risico op ongevallen of om de meeste kop-staartbotsingen te voorkomen.

Met de radartechnologie kan tevens de nieuwe Distance Indication-functie en de Adaptive Cruise Control met Forward Alert-technologie worden ingeschakeld. Distance Indication biedt de bestuurder een intuïtieve visuele interface waarin de bestuurder kan aflezen hoeveel ruimte er tussen de auto en de voorligger zit. Met de Adaptive Cruise Control-technologie kunt u automatisch op een vastgestelde afstand ten opzichte van de voorligger blijven rijden.

Bovendien ondersteunt een naar voren gerichte camera de functie Lane Keeping Aid, waarmee het stuur licht wordt bijgedraaid zodat de nieuwe Mondeo weer naar het midden van de rijbaan wordt geleid als u buiten de rijbaan dreigt te gaan rijden; en dankzij Traffic Sign Recognition kan de bestuurder de laatst gedetecteerde maximumsnelheid, opheffingen en inhaalverboden aflezen via het scherm van het instrumentenpaneel.

New Mondeo-Hybrid_01

Nieuwe topdiesel
De gloednieuwe Mondeo is de eerste Ford die leverbaar wordt met de 210pk sterke 2,0-liter TDCi-dieselmotor met dubbele sequentiële turbocompressor en een koppel van 450 Nm. Deze krachtige dieselmotor is vanaf begin 2015 verkrijgbaar en heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking met de vorige 2,2-liter TDCi-motor van 200 pk.

“Met de nieuwe krachtige TDCi-dieselmotor zetten we de trend van kleinere motoren voort, die werd geïntroduceerd met de EcoBoost-benzinetechnologie. Kleinere motoren zijn zuiniger en leveren minder uitstoot, en de kracht halen we terug met geavanceerde technologieën,” aldus Andrew Brumley, Chief Engineer bij Ford Engine Programs. “De dubbele sequentiële turbocompressor levert ongekende prestaties die klanten dagelijks, in elke situatie willen ervaren, en zorgt ervoor dat het zogeheten turbo-gat voorgoed verleden tijd is.”

New Mondeo-Hybrid_05

De elektronisch geregelde dubbele sequentiële turbocompressor zorgt ervoor dat de motor sneller reageert. Er wordt een kleine turbine met een lage inertie gebruikt om snel te kunnen reageren op de eerste vraag naar meer vermogen, en een grotere turbocompressor met hoge inertie verhoogt de druk voor topprestaties.

De turbocompressoren met variabele geometrie worden ondersteund door zowel laadluchtkoeling als water-luchtkoeling voor een efficiëntere luchttoevoer naar de motor, een Active Thermal Management-systeem dat de opwarmtijden versnelt door specifieke onderdelen op aanvraag te koelen om de optimale efficiëntie eerder te bereiken; en een variabele oliepomp waarmee overig verlies zoveel mogelijk wordt beperkt door de oliedruk op aanvraag te verhogen.

Bron | Ford Nederland

Reacties zijn gesloten.