Nieuwe belastingregels auto

01-01-2014

Alle veranderingen per 1 januari 2014 op autogebied,  overzichtelijk op een rijtje zijn gezet door Autovisie en misschien voor u persoonlijk van belang kunnen zijn:

Met ingang van 1 januari veranderen er een aantal zaken op autogebied. Denk bijvoorbeeld aan de aangepaste vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting en de verhoogde diesel- en LPG-prijzen. In dit overzicht, gebaseerd op informatie van de Rijksoverheid, staan alle wijzigingen op een rij.

Kentekencard

Geen papieren kentekenbewijs meer, want nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari 2014 bij aflevering een kentekencard, een kentekenbewijs op creditcardformaat. Het is de bedoeling dat de nieuwe kaart het tweedelige papieren kentekenbewijs vervangt. Op de kentekencard met chip staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. Bij de tenaamstelling van het voertuig krijgt de eigenaar voortaan een tenaamstellingcode in plaats van een overschrijvingsbewijs. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als het voertuig op naam komt van een nieuwe eigenaar of als het bestaande kentekenbewijs om andere redenen tussentijds moet worden vervangen. De overheid wil naar verwachting in 2019 alle papieren kentekenbewijzen hebben vervangen door kentekencards.

Vaste prijs rijbewijs:

Verschillende tarieven voor rijbewijzen zijn met ingang van 2014 verleden tijd. Vanaf 1 januari 2014 geldt er een maximumtarief voor rijbewijzen. Een standaardaanvraag van een rijbewijs mag dan niet meer dan € 38,48 kosten. Het gemiddelde tarief voor een rijbewijs in Nederland lag enkele jaren terug op €42,31 maar er waren ook gemeenten die €60,= rekenden voor een rijbewijs.

Gewijzigde keuringsleeftijd rijbewijs:

Het is met ingang van 1 januari 2014 verplicht om je als automobilist of motorrijder in de leeftijd van 75 jaar elke vijf jaar medisch te laten keuren door het CBR. Maar als je in 2014 tussen de 70 en 75 jaar bent en je autorijbewijs of motorrijbewijs is verlopen, dan hoef je jezelf niet medisch te laten keuren om je rijbewijs te kunnen vernieuwen.

Duurdere LPG en diesel:

De overheid verhoogt de prijzen van diesel en LPG. Voor diesel stijgt de prijs voor hogere accijnzen met 3 cent per liter, voor LPG geldt een hoger tarief van 7 cent per liter.

Hogere boetes:
In 2014 nemen de boetebedragen opnieuw toe. Gemiddeld gaan de boetes volgend jaar met 2,8 procent omhoog. Door rood rijden wordt bijvoorbeeld duurder. In 2013 was dat 220 euro, maar dat wordt in 2014 een tientje duurder. Dat geldt ook voor niet-handsfree bellen wat ook 230 euro gaat kosten. Het niet dragen van de autogordel kost je in 2014 140 euro.

Gewijzigde regels motorrijtuigenbelasting (mrb):

Auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer hoeven per 1 januari geen MRB meer te betalen, het type motor doet er niet toe. Voor oldtimers ouder dan 40 jaar hoeft de eigenaar geen mrb te betalen. Voor een oldtimer vanaf 25 jaar rijdend op LPG of diesel geldt een volledig mrb-tarief. Voor benzineauto’s tussen de 26 en 25 jaar oud, geldt een maximaal tarief van 120 euro. Voorwaarde is dat de eigenaar dan niet rijdt in de maanden december, januari en februari.

Bron | Autovisie

Reacties zijn gesloten.