Komt er ook een einde aan de productie van de Ford Focus?

Het gonst van de geruchten, heeft de Ford Focus nog wel een toekomst?

Een paar jaar geleden kwam Ford Amerika met de eerste plannen van om de kleinere modellen te schrappen, vanwege de SUV die in opmars kwam. De Fiesta, Focus en Mondeo (in de US Fusion genoemd, moesten er als eersten aan geloven en opende de Ford Mustang de Ford Ranger als ‘kleinste instapmodel’.

Bekijk hier het bericht van 26 juni 2022 dat Ford inderdaad stopt met de Ford Focus!

Will The Ford Focus production also comes to an end?

Hier bijna ondenkbaar zou je denken, toen al kregen wij het vermoeden dat dit ooit ook voor de Europese markt zou gaan gelden. Op dit punt zijn we als je het onderstaand bericht van Autocar leest, in feite ‘bijna’ beland.

Kijk alleen maar naar de plannen om vrijwel alle Ford fabrieken om te bouwen zoals in Keulen, maar ook in Spanje, Rusland en Turkey waar de productie van Elektrisch voertuigen moeten gaan plaatsvinden.

Ook Ford Europa op de schop?

Alle aandacht lijkt hier op gevestigd, maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid gevolgen hebben voor de Europese kleinere Ford Modellen, zoals de Ka, Fiesta, Focus en de Mondeo waarvan laatstgenoemde al bekend is dat de productie van het huidige model volgend jaar, februari 2022, wordt beëindigd

Will The Ford Focus production also comes to an end?

Lees hier het bericht van Autocar

Terwijl Ford plannen onthult om prioriteit te geven aan de marketing van Kuga, Puma en Mach-E, wat betekent dit dan voor de traditionele hatchback?

Het was een vrij grimmige bekentenis van een Ford-woordvoerder bij een recente lancering: “De Kuga is nu onze echte auto.” Dit van een bedrijf dat ons bonafide ‘auto’s voor mensen’ zoals de Focus, Fiesta en Escort heeft gebracht.


Will The Ford Focus production also comes to an end?

Maar ook van een bedrijf dat dapper genoeg is geweest om de Mondeo te doden. Het lijkt erop dat Ford – ooit zo verbonden met hatchbacks – niet bang is om moeilijke beslissingen te nemen om ervoor te zorgen dat het de auto bouwt die klanten tegenwoordig willen.

Laten we dat allemaal even laten bezinken. De Focus, het icoon dat een sector opnieuw definieerde, claimde de onderscheiding van de slaapkamerposter in zijn heilige Martini WRC-kleurstelling en vormde de basis voor enkele van de beste hete hatchbacks sinds mensenheugenis, en staat niet langer in het middelpunt van de product strategie bijeenkomsten van Ford.

Will The Ford Focus production also comes to an end?

Het is duidelijk in de marketing waar Ford op mikt. Ongeveer 70% van de advertentie-uitgaven van het bedrijf in het VK gaat in tegen de Kuga, Puma en Mustang Mach-E.

De Kuga krijgt niet één, niet twee, maar drie hybride varianten (als je de milde hybride versie meetelt), plus een hele reeks diesels en benzine. Je kunt het krijgen met voor- of vierwielaandrijving, en Ford ziet het duidelijk als de opvolger van de Mondeo, aangezien eenmalige kopers dat streeft naar wat meer ruimte tussen hun achterkant en de grond.

Will The Ford Focus production also comes to an end?

En de Focus? Het krijgt maar één geëlektrificeerde optie, en zelfs dat is slechts een milde hybride.

Zijn we, om zo te zeggen, de Ford Focus aan het verliezen? Eerlijk gezegd, ondanks al het bovenstaande, kunnen wij het niet zien. Hoewel de Focus in april uit de top 10 van best verkochte auto’s viel. In totaal verkocht Ford er in 2020 nog steeds 40.000, een gezonde 13.700 meer dan de Puma. De Mondeo behaalde in 2020 slechts 2400 verkopen.

Will The Ford Focus production also comes to an end?

Die cijfers van april werden verergerd door het wereldwijde tekort aan chips. Een woordvoerder van Ford zei dat het tekort aan halfgeleiders betekent dat verkoopcijfers “op dit moment geen normale situatie zijn”, aangezien Ford prioriteit geeft aan productie voor onder meer Kuga, Puma en Mach-E omdat “daar de groei zit”.

Maar het is ook duidelijk dat de Ford Focus waarschijnlijk nooit het marktaandeel zal herwinnen dat hij ooit genoot. We zijn misschien wel getuige van het begin van het einde van een tijdperk.

Bron | Autocar.co.uk

Reacties zijn gesloten.