Intelligente autoband met ingebouwde chip

Een auto heeft uit zichzelf geen idee op welke banden hij staat, laat staan wat er zich in afspeelt. De ’intelligente band’ van Goodyear/ Dunlop brengt daar verandering in. Het is de laatste trend op bandengebied: een chip in de band die informatie doorstuurt zodat antiblokkeersysteem (abs) en elektronische stabiliteitsregeling (esp) nog beter hun werk kunnen doen.

We kennen al het TPMS (Tire Pressure Monitoring System), verplicht op alle nieuwe, in de EU verkochte auto’s. Maar met die info doet de auto nog weinig, anders dan een melding geven als er iets met de bandenspanning aan de hand is. De intelligente band gaat verder. De informatie bestaat in de eerste plaats uit de identiteit van de band: de maat, productiedatum, snelheidsindex en het type (zomer of winterband). Ten tweede worden temperatuur en druk doorgegeven.

Goodyear-band-concept-chip

Met deze info kunnen de actieve veiligheidssystemen aan de slag, omdat er een beter beeld kan worden gevormd omtrent de (potentiële) grip van de banden. Volgens Goodyear/Dunlops ontwikkelingsingsdirecteur Jean-Pierre Jeusette realiseerde de intelligente band tijdens eerste tests een één meter kortere remweg vanaf 100 km/u. Niet slecht door louter wat gegevensuitwisseling. Bijkomend voordeel is dat de topsnelheid van de auto precies kan worden afgestemd op de band of dat de bestuurder kan worden gewaarschuwd voor weersomstandigheden.

De chip die via radiogolven informatie doorstuurt, is aan de binnenkant van het loopvlak ingebakken en haalt zijn stroom uit beweging, zoals een horloge met automatisch opwinduurwerk dat doet. Naast doorontwikkeling is de volgende stap dat autofabrikanten de software in hun auto’s geschikt maken voor de communicatie met de chip.

Bron | Autovisie

Reacties zijn gesloten.