Het groene autorijden sprookje, juist slecht voor het milieu

Zo langzamerhand kan niemand er eigenlijk meer omheen, het vermoeden was er al en nu stukje bij beetje komt zelfs de vooraanstaande media in allerlei vormen tot de conclusie dat EV’s niets te maken hebben en het milieu minder zou schaden. Niets is minder waar en zien we nu massaal dit soort berichten voorbij komen.

Maar of dit de definitieve klap wordt van het EV sprookje is nog maar de vraag. Hoge piefen, denken het beter te weten, wat meer lijkt op een geheel ander doel dan de wereld te redden. Ga maar na, zo’n 5 jaar geleden ‘wees voorzichtig met stroom, we stevenen af op een te kort’, paar maanden later begonnen diezelfde mensen met het plan auto’s op stroom te laten lopen….. Maar zie ook de massale opkomst van elektrische stepjes, fietsen enz.

Na dit gebeuren werd het duidelijk dat het om alles behalve ‘de wereld te redden’ ging.

En zie hier de boosdoener waarom de meeste autofabrikanten in zwaar weer terecht zijn gekomen, met alle gevolgen van dien, kijk naar Volkswagen, maar ook Ford moet drastische besluiten nemen het hoofd boven water te kunnen houden. Nog nooit stond de auto-industrie er zo slecht voor.

Eerst volledig mee gaan (lees: moeten) waarmee de ontwikkeling van de benzine, diesel en eventueel gasmotoren stil is komen te liggen. Dit nu weer oppakken en door-ontwikkelen, kost tijd heel veel tijd en dito geld!
Daar zit hem de crux.

Zo kwam aftersalesmagazine.nl ook tot de ontdekking, maar wij vrezen dat dit voor velen helaas te laat zal zijn.

De winning van nikkel, essentieel voor de productie van elektrische auto’s, heeft een verwoestende invloed op het milieu op de Franse eilandengroep Nieuw-Caledonië. Daarnaast leidt de Franse aanwezigheid op de eilanden tot allerlei politieke spanningen.

Een en ander wordt uit de doeken gedaan in de aflevering van de documentaireserie VPRO Frontlinie die op woensdag 18 december te zien is op NPO2. Daarin zijn de gevolgen van de nikkelmijnbouw overal zichtbaar: afgegraven bergtoppen, verwoeste mangroves. Wat ooit een tropisch paradijs was, verandert langzaam in een maanlandschap.

Kanak
Voor de Kanak, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Caledonië, zijn de gevolgen nog schrijnender. Hun afhankelijkheid van de visserij wordt bedreigd door giftige zones du mort in de mangroves, veroorzaakt door afval van de mijnen en raffinaderijen. Ironisch genoeg worden de nikkelfabrieken aangedreven door steenkool en zijn ze grotendeels in handen van buitenlandse bedrijven, waaronder Franse partijen.

De geopolitieke spanningen op het eiland lopen intussen hoog op. Frankrijk, dat zijn nikkelvoorraden en overzeese gebieden niet wil afstaan, treedt hard op tegen de roep om onafhankelijkheid van de Kanak. Na gewelddadige protesten, waarbij doden vielen, heeft president Macron duizenden gendarmes ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Wegversperringen moeten de rust terugbrengen, maar isoleren hele wijken. “Nikkel is het metaal van de duivel”, waarschuwt een prominente Kanak-leider. “Als deze grondstoffen verkeerd worden gebruikt, zijn ze eerder een vloek dan een zegen.”

Bron | Aftersalesmagazine.nl

Hieronder wat links naar diverse berichten die hiermee in verband staan.

Reacties zijn gesloten.