Ford stopt na 28 jaar de productie van de Ford Mondeo

Ford bevestigd productie stop van de huidige generatie Mondeo in de fabriek in Valencia, waar het huidige en dus laatste model nu nog wordt gebouwd tot eind maart 2022.

Update | 31-05-2021  Nieuwe generatie Ford Mondeo gespot tijdens testrondjes in Duitsland

Het is veelzeggend dat de Mondeo, voor één van de eerste Fords die werd ontworpen als wereldauto, die werd ingehaald door wereldwijde trends, die prioriteit geven aan een hogere rijhoogte, SUV-stijl en lagere emissies als verkoopargumenten. Dat leidde ertoe dat Ford met al zijn sedans in Noord-Amerika stopte, waarbij de Fusion (zoals de Mondeo daar heette) in 2020 al uit de productie ging.

2022 Ford Mondeo SUV

Maar wat komt er hierna?

Hoewel het misschien niet voor Europese markten is (aangezien Ford zich daar richt op de Puma, Kuga en Explorer SUV’s), zou iets dat is ontworpen als vervanging voor de Fusion-Mondeo in de VS een cross-over-achtig model kunnen zijn zoals de illustratie hierboven toont. De MPV’s S-Max en Galaxy zullen voorlopig nog in Valencia voor Europa worden geproduceerd, aangezien het merk begin 2021 nog hybride opties aankondigde voor deze modellen.

Ford Mondeo exclusive images from Autoexpress

Wat kunnen we verwachten?

Ford wil verder inspelen op de SUV-trend. De carrosserievorm van de sedan annex hatchback gaat er uit, terwijl de Mondeo-vervanger verandert in een mid-rise crossover-stationwagen. De Ford-grille blijft behouden, met enige ontwerpinspiratie van de nieuwe Mach-E en de Explorer die nu beschikbaar zijn op het vasteland van Europa.

Bekijk hier de mooie geschiedenis van de Ford Mondeo Europe (beetje naar beneden scrollen)

De vervanging van de Mondeo zal naar verwachting gebaseerd zijn op het nieuwste wereldwijde CD4-platform van de Blue Oval. Hoewel Ford nieuwere platforms heeft die hybrides met achter- of vierwielaandrijving mogelijk maken, zoals de nieuwste Explorer, wordt verwacht dat Dearborn de architectuur met voor- en vierwielaandrijving behoudt die wordt gebruikt door de huidige Mondeo en de S-Max, maar ook door de nieuwste Lincoln-modellen in de VS.

Alle berichten over de 2022 Ford Mondeo-Fusion zijn hier te vinden

De CD4-architectuur maakt een plug-in hybride aandrijflijn mogelijk, zoals de met CVT uitgeruste Ford Kuga PHEV die al een tijdje te koop is. We begrijpen dat de cross-over echter geen volledig elektrische auto (EV) zal worden. In plaats daarvan zal Ford zijn nieuwe relatie met VW gebruiken om het MEB-platform te gebruiken voor een speciale reeks elektrische auto’s die in ontwikkeling zijn.

Verwacht een 2,5-liter hybride benzinemotor met een vermogen tot 222 pk, voorwielaandrijving en een aluminium en stalen monocoque constructie.

Ford Mondeo exclusive images from Autoexpress

Wanneer zien we de opvolger van de Mondeo?

Eerder dan u zich misschien kunt voorstellen. We verwachten de nieuwe cross-over eind 2021, en de verkoop begint kort daarna.

Fords nieuwste infotainment, Sync 4, arriveerde als eerste op de Mustang Mach-E. De nieuwe Mondeo zal dit ook gaan gebruiken, maar zal naar verwachting een meer conventioneel breedbeeldscherm hebben. Verwacht een strakke cockpit, want Ford streeft ernaar de kwaliteit en het design van het interieur te verbeteren.

Terug kijkend:

De persoon die twintig jaar geleden in een Mondeo reed, rijdt waarschijnlijk vandaag in een Kuga ”, aldus Stuart Rowley, president bij Ford Europa. ‘We breiden ons portfolio van bedrijfsvoertuigen uit – de verschuiving is dramatisch. Als we het hebben over onze reset en het stimuleren van brutomarges, investeren we in de segmenten die groeien.’

Reacties zijn gesloten.