Ford Puma ST neemt het op tegen een 1:10 mini me ‘and the winner is?

David en Goliath: Ford Puma ST schittert in rechtstreeks RC-duel

  • Krachtige Puma ST gaat unieke race-uitdaging aan in nieuwe actiefilm
  • Puma ST neemt het op tegen 1:10-schaalmodel van zichzelf
  • Race wordt gereden door professionele coureurs

Denk aan David en Goliath… maar net even anders. De nieuwe Puma ST, de eerste Ford Performance SUV in Europa, staat centraal in een epische confrontatie met een kleine, maar machtige versie van zichzelf. Ford brengt hierover vandaag een spannende video uit.

Bekijk de video verderop deze pagina

In Puma ST vs. Puma RC gaat de compacte 200 pk sterke SUV in een race tegen de klok de strijd aan met een replica, in de vorm van een radiogestuurd, oftewel RC (radio-controlled) 1:10-schaalmodel van zichzelf. In de Puma ST zit succesvolle rallyrijder Louise Cook achter het stuur en de Puma RC wordt bestuurd door de professionele RC-coureur, Lee Martin.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Dit unieke duel, opgenomen op het iconische Britse circuit van Brands Hatch, is de ultieme wendbaarheidstest van de Puma ST. Dankzij het door Ford Sports Technologies (ST) geoptimaliseerd bochtgedrag kan de full-size Puma ST het 1,9 kilometer lange Indy-circuit van Brands Hatch in een doeltijd van ongeveer 60 seconden afleggen.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

In die tijd moest het 1:10-schaalmodel, de Puma ST RC, drie ronden afleggen op de 220 meter lange Brands Hatch-kartbaan. Dit is een exacte replica van het echte Indy-circuit, inclusief de zes uitdagende bochten. Voor het schaalmodel gold een doelrondetijd van ongeveer 20 seconden en dus moesten auto’s én coureurs optimaal presteren, met een zenuwslopende finish tot gevolg.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

“Dit was geen gewone race, maar de compacte en praktische Puma ST is gebouwd om onder alle omstandigheden prestaties en wendbaarheid te bieden. Zelfs in een confrontatie met een speciaal gebouwde raceauto en een bekroonde coureur, staat hij garant voor prestaties”, aldus Stefan Münzinger, Manager Ford Performance bij Europa.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

De tegenstanders

De ST-versie van de Ford Puma, voorzien van de veelgeprezen Ford Performance-rijdynamiek, wordt aangedreven door een 200 pk 1.5-liter EcoBoost-benzinemotor die voor een acceleratie van 0-100 km/u in 6,7 seconden zorgt.

Speciale Ford Sports Technologies, waaronder een differentieel met beperkte slip, force-vectoring-vering en de unieke wielophanging zorgen voor optimaal responsief stuurgedrag in bochten. Selecteerbare drivemodi, waaronder de Track-modus voor optimaal afgestelde voertuigdynamiek, leveren de snelst mogelijke rondetijden en de puurste rijervaring op.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Om de Puma ST de best mogelijke kans op de zege te bieden, wordt deze bestuurd door de Britse rallyrijdster Louise Cook, winnares van de FIA Production Car Cup voor 2WD en van de British Rally Championship Ladies’ Title.

“Het was fantastisch om voor het eerst de Puma ST te besturen. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar hij voelde niet als een SUV, maar als een sportieve hatchback. Het was zo leuk om in de Puma ST over het Brands Hatch circuit te rijden. Ik ben gewend om met Ford rallyauto’s te rijden, dus het was fijn om dat vertrouwde snelle gevoel in de Puma ST te ervaren”, aldus Louise Cook, rallyrijdster WRC.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

De Puma ST RC is een 1:10-schaalmodel dat speciaal voor deze race is gebouwd. Het is op basis van een ARC R12FF-platform ontwikkeld door het Britse Designworks. Het schaalmodel is uitgerust met een elektromotor van 402 watt waarmee een snelheid van 80 km/u kan worden gehaald.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Er is veel aandacht besteed om de Puma ST RC zoveel mogelijk overeen te laten komen met het origineel en daarom is ook het schaalmodel uitgerust met voorwielaandrijving. De lichtgewichtcarrosserie is vervaardigd uit HIPS (high-impact polystyreen) op basis van gescande afmetingen van de echte auto met een computergestuurde freesbank.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Onderdelen als velgen, buitenspiegels en ruitenwissers zijn tot in het kleinste detail in 3D geprint. Zelfs het in Mean Green uitgevoerde exterieur is identiek aan de productieversie van de Puma, met dezelfde acryllak op waterbasis.

De auto wordt bestuurd door Lee Martin, professioneel RC-coureur met zes Europese en 13 Britse kampioenschappen op zijn naam.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

“Dit was een geweldige mogelijkheid om een RC-auto het te zien opnemen tegen een echte auto. Het model kwam in bijna alles overeen met de echte auto; voorwielaandrijving, een SUV-carrosserie, en dezelfde geweldige rijeigenschappen als het origineel. Ik vond het geweldig. Misschien kunnen Louise en ik een volgende keer van auto ruilen”, aldus Lee Martin, RC-coureur.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

 

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Ervaar de Puma ST in de nieuwe Instagram-game

Ford introduceert ook een sensationele nieuwe Instagram-filtergame waarin liefhebbers van de Puma ST digitaal kunnen ervaren hoe het is om op Brands Hatch te racen. De game komt later deze maand beschikbaar voor iedereen met een Instagram-account.

Ford Puma ST vs Puma RC 2021

Gebruikers kunnen de Ford Performance SUV besturen door hun hoofd naar links of rechts te buigen en de snelheid van Puma ST verhogen door over de ST-logo’s op het circuit te rijden. De rondetijden worden geregistreerd en kunnen met volgers worden gedeeld, zodat spelers vrienden kunnen uitdagen om hun beste tijd te verbeteren.

Bron | Ford Nederland

Reacties zijn gesloten.