Ford Performance bevestigt deelname Focus RS FIA World Rallycross Championship 2016

Goed nieuws voor de Rallysport liefhebbers onder ons, de 2016 Ford Focus maar dan in een ietwat aangepaste vorm WRX, komt terug in deze mooie sport.

  • Ford Focus RS maakt entree bij FIA World Rallycross Championship (WRX)
  • Hoonigan Racing Division van Ken Block zet twee Focus RS raceauto’s in om kampioenschap eer aan te doen
  • WRX-raceauto is gebaseerd op nieuwe en nu wereldwijd uitgebrachte Ford Focus RS met geavanceerde Ford Performance All-Wheel Drive
  • Ken Block’s teamgenoot in 2016 is Andreas Bakkerud

Een nieuwe generatie motorsportfans kan in 2016 zien hoe Ford met RS zijn motorsport reputatie hoog houdt.

Zoals het eindshot in de eerder deze week vertoonde Ken Block video Gymkhana 8 al deed vermoeden, heeft Ford Performance bevestigd dat het Hoonigan Racing Division-team twee nieuwe Ford Focus RS raceauto’s gaat inzetten tijdens het FIA World Rallycross Championship.

2016 Focus RSRX

2016 Focus RSRX

Het Ford Performance Rallye Sport logo wordt al meer dan 50 jaar gebruikt voor race- en productieauto’s die vele prestatie- en innovatiegrenzen verleggen. Fords met het RS-logo staan bekend om hun krachtige ontwerp en vernieuwende technologie. Ze staan al tientallen jaren aan de top in de autosportwereld, waaronder in het World Rally Championship, met coureurs als Björn Waldegård, Marcus Gronholm en Colin McRae.

“RS is een internationaal merk met een rijke historie die bekend en geliefd is bij liefhebbers van de autosport. Een RS is gemaakt om te racen en met All-Wheel Drive de perfecte raceauto voor deelname aan de FIA World Rallycross”, zegt Dave Pericak, Global Director van Ford Performance. “Er werkt een uitermate gepassioneerd en toegewijd team aan het project. We denken het RS-logo eer aan te doen, doordat we met de ontwikkeling van de prestaties en het ontwerp tot het uiterste zijn gegaan.”

De bouw van de Focus RS is ontstaan uit een wereldwijde samenwerking tussen Ford Performance, Ken Block en zijn Hoonigan Racing Division en het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde M-Sport. Dankzij AWD, een nieuwe EcoBoost-motor met 600 pk met directe inspuiting en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in minder dan twee seconden, zijn de Ford Focus RS-raceauto’s gemaakt voor het circuit.

“De bedoeling is om een Rallycross auto te ontwikkelen die met trots het RS-logo mag dragen”, zei Mark Rushbrook, Motorsports Engineering Manager bij Ford Performance.

“We hebben hiervoor dezelfde allernieuwste gereedschappen, technische hulpmiddelen en ontwikkelingstechnieken gebruikt als voor onze Le Mans GT- en NASCAR-programma’s. M-Sport brengt, dankzij hun kennis van auto-ontwikkeling voor autoraces en klassementsproeven, veel waardevolle expertise met zich mee. Ken Block, Andreas Bakkerud en het Hoonigan Racing Division-team kunnen aangeven wat vanuit het perspectief van de bestuurder belangrijk is voor de raceauto. Onze drie organisaties werken heel goed samen en we zien er allemaal erg naar uit om de Focus RS in actie te zien.”

2016 Focus RSRX

2016 Focus RSRX

“Het is fantastisch om de samenwerking met Ford en Ford Performance verder uit te kunnen breiden”, aldus Ken Block van Hoonigan Racing Division. “Dat mijn fulltime deelname aan het FIA World Rallycross Championship bekroond is met officiële fabrieksondersteuning voor het raceseizoen 2016 en daarna, is ongelooflijk. Het opent tal van interessante bronnen, onder andere op het gebied van ontwikkeling, onderzoek en race-ervaring, waar mijn team en ik van kunnen profiteren. En heb je de auto gezien waar ik in ga racen? Al mijn verwachtingen werden overtroffen toen ik hem voor het eerst zag. Ik kan echt niet wachten om te beginnen met testen.”

Malcolm Wilson, Managing Director van M-Sport, geeft aan dat de teams gezamenlijk een zeer bijzondere raceauto hebben geproduceerd. “Door de nauwe samenwerking met onze Ford Performance en Hoonigan Racing Division collega’s hebben wij een enorme hoeveelheid werk kunnen verzetten,” zei hij. “Het was een uitermate spannende onderneming – één waarvan we hopen dat hij bijdraagt aan het succes. Ik ben ervan overtuigd dat we een winnende formule hebben voor het komende seizoen. ”

De Focus RS-raceauto’s komen op 15 t/m 17 april voor de eerste keer in actie op het FIA World Rallycross Championship in Portugal. Ken Block en Andreas Bakkerud van de Hoonigan Racing Division kruipen achter het stuur van de nieuwe Focus RS-raceauto’s. Het FIA World Rallycross Championship bestaat uit twaalf races, gehouden in elf landen en op drie continenten over de hele wereld.

Gymkhana 8 bekijken?

RS Anthem

Bron | Ford Nederland

Reacties zijn gesloten.