Ford Focus genomineerd voor Autoweek’s Top 50

Autoweek bestaat dit jaar 25 jaar en organiseren ‘de Autoweek Top 50‘ waarin ze de Ford Focus I nomineren voor een mooie plaats in deze Top 50. Doe ook mee als je groot liefhebber bent van de Ford Focus. De Focus verdient een mooie plek in deze Top 50. Lees verderop deze pagina het hoe & wat.

The all-new Ford Focus was revealed on the the 1998 Geneva Auto Show

The all-new Ford Focus was revealed on the the 1998 Geneva Auto Show

AutoWeek Top 50: Ford Focus I

Alles scherp aan eerste Focus

De AutoWeek Top 50 is een lijst van de – in onze ogen – 50 belangrijkste auto’s van de afgelopen 25 jaar. Dus vanaf 1990, het geboortejaar van AutoWeek. Elke week zet één van de redacteuren een kandidaat voor de eindlijst in het zonnetje. Deze week de auto die Ford een boost gaf: de eerste Focus.

2000 New Ford Focus Silver

2000 New Ford Focus Silver

De Escort waarmee Ford begin jaren negentig op de proppen kwam, was na meerdere facelifts hard aan vervanging toe. Volkswagen kwam eind 1997 met de Golf IV, Opel in 1998 met de kersverse Astra G, dus kun je nagaan hoe blij de Ford-dealers in het najaar van ‘98 waren toen de nogal opvallende Focus hun  showrooms ingerold werd. Of misschien schrokken ze ook wel een beetje, want was die New Edge-Focus scherp gelijnd.

2003 Ford Focus Collection Wagon

2003 Ford Focus Collection Wagon

Maar fan van het uiterlijk of niet, na de eerste proefrit was iedereen om. Die eerste Focus was een voltreffer. Als drie- en vijfdeurs was hij het mooist, de Wagon oogde wat behoudender. Overigens waren de eerste schetsen van de stationwagon veel spannender, maar Ford besloot uiteindelijk om toch wat in te binden.

Ford Focus Sedan

Ford Focus Sedan

Een sedan was er ook, en die kreeg als het op looks aankwam minder de handen op elkaar, al waren ze daar in de VS weer dol op.

2004 Ford Focus 2.0 Ghia

2003 Ford Focus 2.0 Ghia

De Focus was de benchmark als het gaat om dynamische rijeigenschappen, en al gauw haakte hij qua verkoopaantallen aan bij de Golf en de Astra. Die twee verslaan, lukte hem dan weer niet in Nederland. De New Edge-lijnen bleken zo geslaagd dat Ford bij de facelift nauwelijks iets wijzigde. Iets wat bij de Focus II en III wel anders is.

Ook qua betrouwbaarheid zette Ford met de Focus een stap voorwaarts. Lange tijd was het volgens de Tüv-statistieken één van de best scorende Europese auto’s in zijn segment.

2001 First Ford Focus ST

2001 First Ford Focus ST

Eind 2001 presenteerde Ford de ST 170, die destijds wel erg duur was ten opzichte van de pittige concurrentie. Het klapstuk kwam in 2002 met de lancering van de waanzinnige RS. Dat was een fanaticus met zijn Quaife-sperdifferentieel. De 2,0-literturbo had nog wel wat meer dan 215 pk mogen hebben, maar wát een auto! Eén van de beste voorwielaandrijvers ooit en een zeldzaamheid.

2002 Ford Focus RSI

2002 Ford Focus RSI

Gelukkig zie je de Focus I nog vaak rijden, zeker met een late Futura rijd je er nog heel knap bij.

Voor de duidelijkheid: de kandidaten voor de Top 50 zijn geselecteerd op (historische) relevantie en niet louter op hun uiterlijk, specificaties of prestaties. In december 2015 is de lijst van 50 auto’s compleet. Tegen die tijd kun je stemmen op je favoriet(en) en hieruit rolt vervolgens de eindrangschikking van de Top 50. De poll rechts op de pagina (zie link hieronder) is bedoeld om bij elke kandidaat alvast de sentimenten te peilen! Voor de supercars (denk aan de McLaren F1) en schoonheden (zoals de Alfa Romeo 8C) stellen we in december aparte lijsten samen.

Bron | Autoweek.nl

Reacties zijn gesloten.