Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar de P1

Race naar realiteit, extreme virtuele P1 raceauto van Team Fordzilla debuteert in de fysieke wereld

  • Exclusieve Team Fordzilla-raceauto P1: winnende ontwerp gebouwd door Ford
  • P1 raceauto samen met gamers gemaakt voor gamers en bevat enkele speciale functies die tot verbeelding zullen spreken van sim-racing community
  • Team Fordzilla P1 allereerste Ford die digitaal is gebouwd zonder enige fysieke interactie tijdens gehele bouwproces

Het is de eerste virtuele game-raceauto die gezamenlijk is ontworpen door gamers en een automerk. Het Team Fordzilla Esports-team heeft op 16 december in een livestream een fysiek, op ware grootte gebouwd model geïntroduceerd: de extreme Team Fordzilla P1-raceauto.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

Fysieke auto’s overzetten naar een computergame is niets nieuws. Maar nooit eerder heeft een autofabrikant een virtuele auto die in samenwerking met gamers is ontwikkeld, maar nog niet in een game is geïntroduceerd, als fysiek model gebouwd.

Emmanuel Lubrani, Team Fordzilla: “Sinds de start van Team Fordzilla in 2019 pakken wij zaken anders aan, we vertrouwen op onze kracht en onze unieke benadering van gaming. Onze geavanceerde P1-raceauto is het perfecte voorbeeld: vanuit onze kennis van de autowereld hebben we de werkelijke en de virtuele wereld doen samensmelten.”

Bekijk hier het eerdere bericht over de P1

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

De Team Fordzilla P1-raceauto begon als project in maart van dit jaar toen gamers werd gevraagd om op Twitter te stemmen over het pakket en de functies van de auto, inclusief stoelconfiguratie, motorpositie en cockpitpositie. In de periode waarin fans konden stemmen, zijn er bijna een kwart miljoen stemmen binnengekomen.

 

Team Fordzilla P1: puur plezier

Het exterieur van de geavanceerde P1-raceauto van Team Fordzilla is ontworpen door Arturo Ariño en het interieur is de visie van Robert Engelmann. Beiden werken als ontwerper bij Ford.

De raceauto is gebouwd rond de monocoque-structuur en gedeeltelijk afgedekt door een grote, ultratransparante kap die doet denken aan een straaljager, die tegelijk de bestuurder en bijrijder beschermt. De transparante kap doet niet alleen de grenzen tussen exterieur en interieur vervagen, maar benadrukt ook de unieke rijhouding die doet denken aan Formule 1.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

Het exterieur van deze raceauto is de combinatie van een gestroomlijnde GT-achtige voorkant met prachtig vormgegeven voorspatborden en sterk gebogen zijpanelen met hun opvallend gevormde stijlen. Deze vormen samen een visuele verbinding tussen de cockpit en de achter-velgen. De volledig zichtbare achterkant is een ode aan de wereld van aerodynamica en racecircuits.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

In de cockpit bevinden zich LED-lampen waaraan de coureur en de bijrijder de actuele situatie op het circuit kunnen aflezen. Bovendien zorgt een in het stuurwiel geïntegreerd beeldscherm ervoor dat er live gegevens kunnen worden uitgewisseld met het team in de pitstraat. Het ontwerp van het interieur is erop gericht om tijdens het racen elke vorm van afleiding tot een minimum te beperken en het raceplezier te verhogen.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

“Genieten vormt de kern van elk ontwerp waarin de mens centraal staat. Is deze auto fantastisch om te zien, in te zitten en in te rijden? In het geval van de Team Fordzilla P1 kunnen deze vragen met een volmondig JA worden beantwoord!”, zegt Nederlander Amko Leenarts, Design director bij Ford Europa

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

In zeven weken van CAD naar realiteit

De Team Fordzilla P1 is de allereerste Ford die digitaal is gebouwd zonder enige ‘face-to-face’ interactie tijdens het gehele proces. In verband met de huidige pandemie is de P1 ontworpen door een team dat elkaar nog nooit had ontmoet. Ze werkten samen op afstand, verspreid over vijf verschillende landen. De P1-raceauto is in slechts zeven weken gebouwd, dat is minder dan de helft van de tijd die het normaal zou kosten. Het resultaat is een model dat van binnen en buiten op ware grootte is gebouwd, met extreme afmetingen en een onmiskenbaar karakter.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

“Dit project kende zoveel unieke elementen. Het was voor ons het eerste volledig digitale project. Het was de eerste auto die in alle openbaarheid en met volledige transparantie is ontworpen, en de eerste auto waaraan op afstand door ontwerpers in vijf verschillende landen is gewerkt. Sommige van deze ontwerpers hebben elkaar zelfs nog nooit in het echt ontmoet. Dat we de hele zaak hebben afgerond in minder dan de helft van de gebruikelijke tijd, bewijst de passie waarmee het hele team aan dit project heeft gewerkt”, aldus Boris Ferko, Design Manager bij Ford Europa

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

Deze raceauto is samen met gamers gemaakt voor gamers en bevat enkele speciale functies die tot de verbeelding zullen spreken van de sim-racing community. Op de vloer voor de stoel van de bijrijder is een AFK-melding (Away From Keyboard), een speelse herinnering dat de inzittende van die stoel even niet achter het toetsenbord zit. Een #levelup-graphic erkent het streven van gamers en coureurs om het tijdens elke game of race beter te doen dan de vorige keer.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

Een #liftoff-graphic verwijst naar het feit dat deze raceauto als het ware de virtuele wereld is ontstegen en in de werkelijke wereld is geland. Aan de voorkant van de auto, bij de onderspoiler, staat de belangrijkste boodschap, gericht aan elke gamer en coureur: GLHF (Good Luck Have Fun), oftewel veel rijplezier.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

De Team Fordzilla P1-raceauto heeft een lengte van 4731 mm, een breedte van 2000 mm en is 895 mm hoog. De sprekende banden hebben de volgende maten: voorbanden: 315 x 30 x r21 en achterbanden: 355 x 25 x r21

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

“Wat een verbluffend resultaat. Aan deze auto is écht alles mooi. Wat voor mij belangrijk was toen we eerder dit jaar verschillende ontwerpen beoordeelden, was dat het onmiskenbaar een Ford moest zijn. En de Team Fordzilla P1 voldoet absoluut aan die criteria: hij oogt zowel prachtig als wilskrachtig.

Ford bouwt winnend ontwerp Team Fordzilla-racecar P1

De auto is in veel opzichten innovatief, niet in de laatste plaats hoe hij tot stand is gekomen, namelijk als samenwerkingsproject van een zeer enthousiaste en deskundige gaming-community en ons supergetalenteerde designteam”, aldus Stuart Rowley, President en CEO bij Ford Europa

Bron | Ford Nederland

 

Reacties zijn gesloten.