Onthulling, 2019 Ford Focus de meest innovatieve en dynamische Focus ooit

Ford onthult vandaag de volledig nieuwe Ford Focus de meest innovatieve en dynamische Focus ooit.

2019 Ford Focus Active

2019 Ford Focus Active

De geheel nieuwe Ford Focus beleeft vandaag zijn wereldpremière. Het is technologische de meest vooruitstrevende Focus ooit. Dit nieuwe model is vanaf een blanco vel ontwikkeld, en in nauwe samenspraak met klanten. Het doel; een gezinsauto presenteren met de meest vertrouwenwekkende, intuïtieve en aantrekkelijke rijervaring voor alle inzittenden.

De Focus is het eerste model dat ontworpen is via een nieuwe “human-centric” designfilosofie die zinnenprikkelende styling koppelt aan toonaangevende aerodynamica, en tegelijk een ruimer interieur oplevert met materialen van hoge kwaliteit en een sublieme afwerking.

2019 Ford Focus Active

2019 Ford Focus Active

Ford introduceert de meest geavanceerde rijassistentiesystemen ooit op een Focus voor een intuïtieve, ontspannende en plezierige rijbeleving:

 • Adaptive Cruise Control (ACC) nu met Stop & Go, Speed Sign Recognition en Lane-Centring voor moeiteloos rijden in langzaam rijdend en stoppend fileverkeer
 • Adaptive Front Lighting System met nieuwe, camera gestuurde bochtenverlichting die de lichtbundels van de koplampen aanstuurt door bochten en verkeersborden te monitoren – uniek in de auto-industrie
 • Active Park Assist 2 dat nu ook de bediening van de versnellingsbak, het gaspedaal en de remmen overneemt voor volledig autonoom parkeren
 • Fords eerste Head-up display (HUD) in Europa, waardoor de bestuurder beter de ogen op de weg en het verkeer gericht kan houden
 • Unieke Evasive Steering Assist die de bestuurder helpt om afremmende of langzamer rijdende voorliggers te ontwijken en een aanrijding te voorkomen

2019 Ford Focus Active

De nieuwe Ford Focus zet de door zijn voorgangers gevestigde reputatie van twintig jaar toonaangevende rijdynamiek voort. Dat is, voor het eerst bij een Focus, te danken aan de toepassing van Continuously Controlled Damping (CCD) technologie op de onafhankelijke voor- en achterwielophanging. Ook de standaard rijmodi, een nieuw geluid- en trillingdempend subframe voor de achterwielophanging en door Ford gepatenteerde veertechnologie dragen daaraan bij.

2019 Ford Focus Active Studio

Inzittenden ervaren verbeterd comfort en gemak met features als de FordPass Connect modem voor uitstekende connectiviteit onderweg. Tevens is de Focus voorzien van een draadloze oplader voor smartphones.

De nieuwe Focus is leverbaar met een doorontwikkelde versie van Fords veelvuldig gelauwerde 1.0 EcoBoost en een nieuwe 1.5 EcoBoost driecilindermotor. Beide benzinemotoren hebben technologie voor cilinderuitschakeling die voor het eerst wordt toegepast bij driecilinders.

De nieuwe 1.5 en 2.0 EcoBlue dieselmotoren leveren ultieme brandstofefficiency. De eveneens nieuwe achttraps automaat stemt het schakelen af op de rijstijl van de bestuurder. De bediening van de automaat gaat met een stijlvolle en ergonomische draaiknop.

“Onze geheel nieuwe Ford Focus biedt het summum van technologie en rijgenot in zijn segment”, zegt Joe Bakaj, vicepresident Product Development bij Ford Europe. “Het komt maar zelden voor dat we de ontwikkeling van een model starten met een blanco vel papier. Met beide handen hebben we deze kans aangegrepen om de best mogelijke gezinsauto te ontwikkelen.”

De nieuwe Focus is er als vijfdeurs hatchback en voor een aantal markten komt er een vierdeurs sedan. Ford biedt straks het meest uitgebreide gamma aan verschillende modelvarianten van de Focus ooit. Van de stijlvolle Focus Trend, sportieve Focus ST-Line tot aan de topversie Focus Vignale en de eerste Focus Active crossover.

De Focus is ook het eerste model wereldwijd op Fords nieuwe C2-platform dat meer veiligheid biedt. Het levert ook meer interieurruimte binnen nagenoeg gelijk gebleven buitenafmetingen. Het platform maakt een ontwerp mogelijk met een lage luchtweerstand, wat in het voordeel is van de brandstofefficiency. Bovendien is veel aandacht gegeven aan de best mogelijke afwerking en kwaliteit. Daartoe is een investering van 600 miljoen euro gedaan in de Ford-fabriek in het Duitse Saarlouis.

2019 Ford Focus ST-Line

Van de Focus heeft Ford tot op heden bijna zeven miljoen exemplaren verkocht in Europa* en meer dan zestien miljoen wereldwijd sinds de introductie de eerste generatie in 1998.

“De Focus vormt al twee decennia het hart van ons gamma in Europa. Een model dat de koers bepaalt voor design, technologie en rijplezier. Deze auto staat model voor alles wat onze klanten leuk vinden aan Ford”, zegt Steven Armstrong, group vicepresident en president van Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Ford Motor Company. “De Focus blijft van groot belang voor ons, omdat gezinsauto’s in het C-segment goed zijn voor een vijfde van alle autoverkopen in Europa. Daarom hebben we zoveel energie gestoken in de ontwikkeling, zodat ook het nieuwe model een van de beste auto’s is die we ooit geproduceerd hebben.”

2019 Ford Focus ST-Line

Human-centric design
De nieuwe Focus markeert een evolutie van de Ford-designtaal. Deze “human-centric” designfilosofie is gecreëerd om een rijke, interactieve gebruikservaring te bieden. Een filosofie die een expressieve vormtaal combineert met functionele, gebruikersgerichte elementen.

“De nieuwe Focus moet klanten niet alleen verleiden, ze moeten er ook van blijven houden”, zegt Amko Leenarts, director Design bij Ford of Europe. “Zowel bij het in- als het exterieur staat onze nieuwe designfilosofie voor indrukwekkende interactie tussen mens en machine.”

2019 Ford Focus ST-Line

De Focus oogt meer volwassen met een sterker premium, sportief silhouet, terwijl hij meer comfort en ruimte biedt. Het gedistingeerde silhouet is vooral bereikt door de A-stijlen verder naar achteren te positioneren: beter in balans en meer gericht op het hart van de voorwielen, terwijl gespierd ogende C-stijlen over de achterwielkasten zijn doorgetrokken. De langere motorkap en vloeiend gevormde voorspatborden zorgen voor een krachtige en tegelijk elegante aanblik en versterken het premium en sportieve karakter.

De met 53 millimeter toegenomen wielbasis maakt een grotere bandendiameter mogelijk. De forse wielkasten maskeren visueel de extra lengte. Samen met kortere overhangen en de meer naar achteren gepositioneerde cabine ontstaat een sterk en dynamisch voorkomen, terwijl het totaalbeeld toch een compacte indruk wekt.

2019 Ford Focus ST-Line

Het geleiden van de rijwind langs de carrosserie speelde een hoofdrol tijdens het ontwerpen. Het vloeiende, atletische uiterlijk staat garant voor een toonaangevend lage luchtweerstand. Ook het slanke en lage profiel, de korte overhang achter, afgeronde hoeken en harmonieus in het ontwerp geïntegreerde, aerodynamische features dragen daaraan bij.

Het plaatwerk heeft atletische vormen. De lichtval op de grote vlakken van voor naar achteren zijn een lust voor het oog. De lange voorspatborden versterken de visuele aantrekkingskracht, evenals de steil aflopende achterzijde.

2019 Ford Focus ST-Line

De voorzijde van de nieuwe Focus oogt evenwichtig, met een frisse en zelfverzekerde uitstraling. Een grotere maar zeer herkenbare Ford-grille wordt geflankeerd door koplampunits die net als de achterlichtunits zo ver mogelijk in de flanken zijn doorgetrokken. Zo accentueren ze de breedte van de carrosserie.

De achterlichtunits bestaan nu uit twee delen, waardoor een bredere laadopening mogelijk is. LED-verlichting zorgt voor een herkenbare signatuur. De naam Focus prijkt op de achterzijde in fraaie satijnglanzende letters tussen de achterlichtunits, wat zorgt voor een fraai accent aan de achterzijde.

2019 Ford Focus ST-Line

Ford biedt verschillende uitvoeringen variërend van Focus Vignale, ST-Line, Active tot aan Titanium om in te spelen op wensen en voorkeuren van een brede groep kopers:

 • The Focus Vignale is herkenbaar aan het frontdesign met grotere openingen en een meer sierlijke en verfijnde uitstraling. Ook kenmerkend zijn de satijnglanzende aluminium afwerking van dakrails, grille en dorpelinzetstukken.
 • The Focus ST-Line heeft een meer agressief vormgegeven diffuser achter en een grote dakspoiler. Grotere luchtopeningen in het front versterken het beeld van performance en gunnen een blik op componenten van de achterliggende motor. De ST-Line onderspoilerleidt rijwind naar de air-curtain luchtinlaten.
 • De Focus Active onderscheidt zich met een vergrote bodemvrijheid en zwarte wielkastranden en dorpellijsten. Ook uniek voor deze versie zijn skidplates voor en achter en zilverkleurige inzetstukken op de dorpels. En het design van het front is uniek voor de Focus Active.

2019 Ford Focus ST-Line

Er is keuze uit dertien carrosseriekleuren, inclusief het nieuwe Orange Glow, Desert Island Blue en de voor de Vignale exclusieve Dark Mulberry, bestaande uit vier laklagen.

De human-centric designfilosofie is doorgetrokken naar het interieur. Dat biedt een uitnodigende en behaaglijke sfeer met een grotere kwaliteitsbeleving, bereikt door strakke en heldere lijnen, expressieve en vertrouwenwekkende materialen en door naadloos op elkaar aansluitende vlakken.

Een overzichtelijk, minder druk design draagt bij aan de rustgevende sfeer in het interieur. De vorm van de deurpanelen vloeit door in het dashboard. Het interieur omarmt als het ware de inzittenden met het visuele ruimtelijke en hoogwaardige effect van een model uit een hoger segment. De bovenzijde van het dashboard en de deurpanelen zijn bekleed met zacht aanvoelend materiaal. Chique, sierlijke elementen reflecteren tijdloos high-end productdesign, met gepolijst glas en geborsteld aluminium afwerking, voor onder meer de stroken op de portieren, op het dashboard aan de passagierszijde en de omranding van de luchtroosters.

2019 Ford Focus ST-Line Studio

Ook het interieur van de nieuwe Focus heeft enkele unieke designelementen en materialen, waaronder afwerking met verfijnd houtfineer en lederen bekleding voor de Vignale, sportief carbon en rood stiksel voor de ST-Line en meer robuuste, uitgesproken materialen en bekleding voor de Active.

“De tijd is voorbij voor een ‘druk’ ogend interieur met verschillende structuren en materialen”, stelt Leenarts. “In plaats daarvan zijn materialen geselecteerd die bij elkaar passen en elkaar aanvullen om zo de verbeterde afwerking en kwaliteit te onderstrepen.”

Veiligheids- en bestuurdersassistentietechnologie
De nieuwe Ford Focus zit vol geavanceerdere features, meer dan in welk ander model van Ford ooit, zoals de technologie voor Level 2 autonoom rijden.

2019 Ford Focus Vignale

Geavanceerde Ford Co-Pilot360 technologie is ontwikkeld om rijden comfortabeler, minder veeleisend en veiliger te maken.

Adaptive Cruise Control (ACC) met Stop & Go, Speed Sign Recognition en Lane-Centring helpt om een veilige afstand te bewaren tot een voorligger en maakt langere ritten meer ontspannen. Deze integrale technologie assisteert om de auto binnen de lijnen van de rijstrook te houden. En die kan ook de snelheid automatisch aanpassen aan de ter plekke toegestane maximumsnelheid. Het systeem monitort borden langs de weg, matrixborden boven de weg en informatie van het geïntegreerde navigatiesysteem. ACC werkt bij snelheden tot aan 200 km/u.

2019 Ford Focus ST-Line Studio

Het nieuwe Stop & Go systeem is een uitkomst in stilstaand- en langzaam rijdend verkeer. Bij ingeschakelde ACC wordt de auto afgeremd met maximaal de helft van de maximale remkracht. Het systeem laat de auto automatisch weer optrekken, ook vanuit stilstand als de stoptijd minder dan drie seconden duurt. Boven de drie seconden moet de bestuurder even de resume-knop op het stuurwiel indrukken of licht het gaspedaal indrukken.

De Lane Centring technologie monitort met een camera de wegmarkering. Het waarschuwt de bestuurder visueel en akoestisch en voert subtiele stuurcorrecties uit om de auto binnen de lijnen van een rijstrook te houden. Ook dit systeem is actief bij ingeschakelde ACC bij snelheden tot aan 200 km/u.

“Denk nog maar eens terug aan het rijexamen en hoe zeer je je moest concentreren. Rijden is zeker niet minder veeleisend geworden – we zijn echter gewend geraakt aan de druk. Technologieën zoals Stop & Go en Lane-Centring neemt wat last van de schouders weg, zodat automobilisten ontspannender en met meer vertrouwen achter het stuur zitten”, aldus Helmut Reder, global vehicle line director C-car bij Ford Europe.

2019 Ford Focus ST-Line Studio

Fords Adaptive Front Lighting System met voorspellende bochtverlichting en verkeersbordherkenning wordt voor het eerst toegepast. Het systeem stelt de koplampbundels in voor maximaal zicht bij nadering van een bocht, kruising of rotonde.

Het systeem maakt gebruik van de frontcamera om wegmarkeringen tot op 65 meter afstand te monitoren. Het signaleert bochten vroegtijdig en stelt de koplampbundels alvast bij, zodat eerder goed zicht is op het verloop van de bocht. De door Ford gepatenteerde integratie van verkeersbordherkenning zorgt ervoor dat de koplampbundels breder worden bij nadering van kruisingen en rotondes.

De verlichtingstechnologie omvat ook Glare-free grootlicht dat het verblinden van tegenliggers voorkomt en tegelijk zorgt voor beter licht op de weg als het donker is, ondersteund door geavanceerde en innovatieve full-LED koplampen.

De Focus is ook de eerste Ford in Europa met een Head-up display (HUD), waardoor de bestuurder de ogen beter op de weg en het verkeer gericht kan houden. Alle benodigde informatie wordt immers in het blikveld van de bestuurder geprojecteerd. Het systeem is bijzonder effectief dankzij een schermpje bovenop het dashboard dat in zestien posities is in te stellen en dankzij een zeer hoge helderheid met tot aan 10.000 lumen. Speciale filters maken het intrekbare polycarbonaat scherm ook goed afleesbaar voor dragers van een zonnebril met gepolariseerde lenzen. Afhankelijk van de gekozen uitvoering geeft de HUD snelheid, verkeersborden, informatie van ingeschakelde ACC en navigatie-aanwijzingen weer. Ook kan het systeem informatie van de Shift Indicator en het entertainmentsysteem weergeven, evenals emergency meldingen tonen.

2019 Ford Focus Wagon Titanium

Active Park Assist 2 maakt parkeren nog gemakkelijker. Het kan de auto volledig zelfstandig in een parkeervak parallel of dwars op de rijrichting manoeuvreren door de daarvoor bestemde knop ingedrukt te houden. Dit is mogelijk in combinatie met de nieuwe achttraps automaat van Ford. Het systeem kan geschikte parkeerplekken identificeren. De bestuurder hoeft vervolgens de automaat alleen in de stand (N)eutraal te zetten en de knop op de centrale console voor automatische parkeren ingedrukt te houden.

Het systeem neemt de bediening van de automaat, het gaspedaal, de remmen en het stuurwiel over en kan de Focus in een ruimte manoeuvreren die 110 centimeter langer is dan de auto en parkeert op hellingen tot aan 12% en bij snelheden tot aan 4 km/u. Met Park-out Assist is het mogelijk de auto zelfstandig en veilig te laten wegrijden uit een vak parallel aan de rijrichting.

Ook heeft de Focus een verbeterde versie van Fords Pre-Collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection technologie. Dat kan mensen voor of naast de weg detecteren of mensen die aanstalten maken om over te steken. Het systeem kan automatisch remmen als de bestuurder niet reageert op de alarmerende waarschuwingen en er een aanrijding dreigt. Nieuw is de fietsersherkenning en het systeem functioneert ook in het donker, waarbij het gebruik maakt van het licht van de koplampen.

2019 Ford Focus Wagon Titanium

Aanvullende technologieën die rijders helpen om aanrijdingen te voorkomen zijn:

 • Evasive Steering Assist is ontworpen voor de stad en snelweg. Met behulp van de radar en de camera signaleert het systeem langzamer rijdende en stilstaande voertuigen voor de auto. Mocht een aanrijding onvermijdelijk zijn, dan volgt automatisch en bliksemsnel een stuuringreep om de voorligger te ontwijken.
 • Blind Spot Information System met Cross Traffic Alert waarschuwt de bestuurder bij het achteruit wegrijden uit een parkeervak voor van opzij naderende voertuigen en remt automatisch als de bestuurder niet reageert op de alarmerende waarschuwingssignalen.
 • Rear wide-view camera biedt een bijna 180 graden breed blikveld achter de auto voor meer zicht bij het achterwaarts rijden op parkeerplaatsen.
 • Wrong Way Alert maakt gebruik van een achter de voorruit gemonteerde camera en informatie van de het navigatiesysteem om de bestuurder visueel en akoestisch te waarschuwen als hij via een afrit de snelweg dreigt op te rijden. Dit systeem komt later beschikbaar.
 • Ford MyKey is vooral bedoeld voor eigenaren die de Focus aan hun kinderen of andere minder ervaren bestuurders willen meegeven. Het is mogelijk om via de programmeerbare contactsleutel inkomende telefoontjes te blokkeren, de snelheid van de auto te begrenzen of het deactiveren van rijassistentiesystemen onmogelijk te maken. Ook is het maximum volume van het audiosysteem in te stellen of aanzetten van het audiosysteem uit te sluiten als de inzittenden de veiligheidsgordels niet gebruiken.

Mocht zich toch een aanrijding voordoen, dan zal de nieuwe Post-Collision Braking technologie helpen om de impact van een potentiele tweede botsing te reduceren door de bediening van het remmen over te nemen. Zo is letsel voor inzittenden en nog meer schade aan de auto te verminderen.

Ford sorteert met zijn uitgebreide aandacht voor veiligheid voor op de hoogst haalbare veiligheidsscore van vijf sterren. Daaraan draagt de 40% hogere frontale crashbestendigheid van het nieuwe C2 Platform bij.

2019 Ford Focus Wagon Titanium

Energiek en levendig

Een technologisch vooruitstrevend en totaal nieuw onderstel met geavanceerde rijassistentiesystemen zorgt voor een energiek en levendig rijgedrag. Met wegligging en rijplezier is de nieuwe Focus toonaangevend in zijn klasse.

Het nieuwe model zet daarmee een reputatie voort die al door de eerste generatie is gevestigd. De onafhankelijke achterwielophanging is nu via een apart subframe met de carrosserie verbonden. Dat zorgt voor meer comfort en een responsiever weggedrag.

De achterwielophanging is volgens het SLA (Short Long Arm)-principe, met kortere bovenste draagarmen. Deze constructie heeft een positief effect op de wielvlucht bij het nemen van bochten en bij in- en uitveren. De SLA-ophanging zorgt voor de gewenste balans bij grote hobbels in de weg en resulteert in een comfortabeler en soepeler rijden. De ophangpunten zijn voorzien van lagerbussen met rubber van verschillende hardheid. Kleinere oneffenheden in het wegdek worden daardoor minder sterk doorgegeven aan de carrosserie. Het zorgt ook voor minder geluid en minder trillingen. De Focus Wagon heeft een heel eigen SLA-geometrie met anders gepositioneerde schokdempers om de scherpte in de wegligging en het responsieve karakter te behouden bij een volle laadruimte. Bovendien levert deze constructie een laadruimte op met meer breedte ter hoogte van de achteras.

De Focus-versies met de 1.0 EcoBoost en 1.5 EcoBlue aandrijflijnen hebben een lichtgewicht torsie-achterwielophanging die, in combinatie met deze krachtbronnen, de verfijning en het rijkarakter biedt die kopers van de Focus verwachten. Dat is mede bereikt door gebruik te maken van de door Ford gepatenteerde Force Vectoring veertechnologie, zoals die ook is toegepast bij de nieuwe Fiesta ST.

2019 Ford Focus Wagon Titanium Studio

Deze geavanceerde veertechnologie zorgt in bochten voor een hoge zijdelingse stijfheid en draagt in zijn geheel bij aan een betere stabiliteit en een scherp en responsief stuurgedrag voor een zo plezierig mogelijke rijbeleving.

Bij de vijfdeurs hatchback met de SLA-ophanging is het verfijnde weggedrag mede bereikt door de introductie van Fords Continuously Controlled Damping (CCD)technologie voor de Focus. Dit systeem monitort elke 2 milliseconde de bewegingen van wielophanging, carrosserie, besturing en reminput om de demping aan te passen voor een exceptionele rijkwaliteit.

Deze technologie is ook bijzonder effectief bij een kuil in het asfalt. Het systeem past de schokdemper zeer snel aan en voorkomt daarmee een te verre wieluitslag in de kuil en een harde, oncomfortabele confrontatie van de band op de rand van de kuil. De actieve achterdemping reageert zelfs nog sneller doordat de voorwielophanging bij de kuil al een signaal uitstuurt, zodat de achterwielophanging op scherp staat.

2019 Ford Focus Wagon Titanium Studio

Het CCD-systeem ondersteunt ook de Drive Mode-technologie, die voor het eerst wordt geleverd op de Focus. Er is te kiezen uit de rijmodi Normal, Sport en Eco, waarmee bestuurders de reactie op het gaspedaal, het schakelgedrag van de achttraps automaat, de mate van bekrachtiging van de Electronic Power Assisted Steering (EPAS) en de karakteristiek van de Adaptive Cruise Control kunnen aanpassen. Met de optionele CCD biedt de Focus tevens twee extra rijmodi Comfort en Eco-Comfort waarbij de demping naar gelang de gekozen positie wordt aangepast.

De EPAS stuurbekrachtiging en nieuwe software leveren een nog meer responsief en intuïtief stuurgevoel, aangevuld met comfortverhogende features als Torque Steer Compensation. Op de Focus debuteert tevens het in eigen huis ontwikkelde Ford Stability Control systeem dat speciaal is geconfigureerd om de van Ford bekende rijdynamiek te ondersteunen. Het biedt ook Torque Vectoring Control tractiecontrole.

2019 Ford Focus Vignale

De remweg vanaf 100 km/u pakt 1 meter korter uit met de nieuwe Electric Brake Booster, die remdruk sneller opbouwt en zorgt voor een vertrouwenwekkender en consistenter gevoel in het rempedaal.

De Focus is het eerste model op basis van het nieuwe Ford C2-platform – in combinatie met een totaal nieuwe bodystructuur. Daarmee is een zeer hoge stijfheid bereikt. De torsiestijfheid is zelfs met 20 procent toegenomen in vergelijking met de huidige Focus. Bij de wielophangingspunten is die zelfs met 50 procent gestegen, wat resulteert in minder flex en een betere controle over de auto.

Op innovatieve wijze is ook de stijfheid van de bodystructuur aan de achterzijde vergroot, volgens een procedé dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de Ford Focus RS. Tijdens het assemblageproces is vloeibaar schuim in de holtes van de bodemplaat gespoten. Onder invloed van de hitte bij het droogproces van de lak droogt dat schuim en zet het uit. Het levert een 10 procent hogere stijfheid op met een minimale gewichtstoename.

2019 Ford Focus Wagon Titanium Studio

Bij elke modelversie van de nieuwe Focus biedt het onderstel direct het onmiskenbare Focus-karakter. Ongeacht of dat gaat om het 10 millimeter verlaagde onderstel van de Focus ST-Line met zijn unieke veren, schokdempers en stabilisatoren, of het 30 millimeter hogere onderstel van de Focus Active met een heel eigen ophanging voor en achter.

“Focus en de toonaangevende wegligging in zijn klasse gaan hand in hand en we hebben geenszins de intentie om die leidende positie uit handen te geven”, zegt Reder. “Ons nieuwe onderstel, gecombineerd met vooruitstrevende technologieën zoals Drive Modes en Continuously Controlled Damping, levert het scherpe en responsieve karakter van een hot hatch met het verfijnde rijgedrag van een grotere, luxere auto.”

Connected en comfortabel
Ruim, praktisch en goede connectiviteit – het zijn de kwalificaties van het interieur van de nieuwe Focus. Innovatieve constructies en geavanceerde technologie verhogen comfort en gebruiksgemak en dragen bij aan een naadloze integratie van de auto in het digitale leven van de inzittenden.

2019 Ford Focus Wagon Titanium Studio

De Focus introduceert FordPass Connect modemtechnologie in Europa. Dat maakt van de auto en rijdende 4G WiFi hotspot met connectiviteit voor tot aan tien apparaten. Bestuurders kunnen ritten nog sneller en gemakkelijker plannen met Live Traffic updates voor het navigatiesysteem. Inzittenden hebben volop de mogelijkheid om onderweg muziek en video’s te streamen. FordPass Connect biedt een range van welkome features via de FordPass mobiele app, waaronder:

 • Vehicle Locator, helpt het vinden van de auto in een volle parkeergarage
 • Vehicle Status, voor het checken van brandstofniveau, status van het alarm, resterende levensduur van de olie en nog veel meer
 • Door Lock Unlock, om op afstand toegang te geven tot de Focus
 • Remote Start, voor Focus-uitvoeringen met de achttraps automaat**
 • eCall, belt automatisch 112 in het geval van een serieus ongeval. eCall kan inzittenden eveneens direct met de hulpdiensten in contact brengen door een druk op de SOS-knop in het bedieningspaneel in de hemelbekleding van de auto

Nieuw is ook het oplaadpad onderin de middenconsole om draadloos de smartphone op te laden. Het paneel detecteert automatisch of de smartphone compatibel is voor deze vorm van laden.

Bluetooth verzorgt connectiviteit met Fords SYNC 3 infotainmentsysteem bij gebruik van draadloos laden. Bediening gaat via een 8-inch kleurentouchscreen met aanwijs- en swipebewegingen. Navigatie, climate control en verbonden smartphones zijn ook te bedienen met gesproken commando’s. SYNC 3 is compatibel met Apple CarPlayTM en Android Auto™.

2019 Ford Focus Vignale

Een nieuw B&O PLAY soundsysteem laat de inzittenden optimaal genieten van de gestreamde muziek via FordPass Connect of de smartphone. Het systeem biedt een muziekvermogen van 675 Watt en stuurt 10 luidsprekers aan, inclusief een in de bagageruimte gesitueerde subwoofer van 140 millimeter doorsnee en een middentonen speaker centraal in het dashboard. De akoestische prestaties zijn specifiek afgestemd op de verschillende interieurs van de Focus vijfdeurs en stationwagen om de best mogelijke luisterervaring te garanderen.

Comfort speelt evenzeer een grote rol voor de inzittenden. De voorinzittenden ervaren direct de genereuze ruimte op schouderhoogte van 1.421 millimeter. Het dashboard is ontworpen om meer ruimte te bieden. Een elektrische parkeerrem – standaard in combinatie met de achttraps automaat en de hogere uitrustingsniveaus met handbak – en de Rotary Gear Shift Dial draaknop voor de automaat zorgen eveneens voor meer ruimte voorin. Een smallere middenconsole – mogelijk doordat tal van schakelaars en bedieningsfuncties zijn overgenomen door de touchscreen – heeft aan de zijkanten zachte pads voor de knieën.

2019 Ford Focus Vignale

De langere wielbasis en de vlakke vloer leveren meer ruimte op voor de inzittenden achterin. De knieruimte is vergroot met meer dan 50 millimeter in vergelijking met de huidige Focus, naar een in deze klasse toonaangevende 81 millimeter. De breedte op schouderhoogte is bijna 60 millimeter toegenomen. Verder naar achteren doorgetrokken ruiten in de achterportieren hebben een positief effect op de beleving van ruimte. Ook is optioneel een elektrisch bedienbaar panoramisch glazen dak mogelijk.

Koelen van het interieur gaat sneller dankzij een krachtiger aircocompressor van 140 cc. Door een gelijkmatige luchtstroming produceert de climate control ook minder geluid. De nieuwe Focus heeft zelfs speciaal gevormde buitenspiegelbehuizingen die het pulseren van lucht en het bijkomende geluid voorkomt bij het rijden met een deels geopend raam.

De laadruimte van de Focus Wagon is vergroot dankzij een 43 millimeter toegenomen laadhoogte en 25 millimeter toegenomen laadlengte. De achterbank laat zich eenvoudig neerklappen door in de laadruimte te trekken aan de hendel van het nieuwe Easy Fold Seats systeem – tot aan de voorstoelen is de laadlengte met 175 millimeter toegenomen en dat levert meer dan 1.650 liter inhoud op.

Fords Hands-free achterkleptechnologie maakt het mogelijk om de achterklep van de Wagon te openen via een simpele beweging van de voet onderlangs de bumper. Voor het opbergen van de houder met de rolhoes is ruimte onder de vloer gecreëerd. De afdekplaat is makkelijk te openen door aan een lus te trekken.

2019 Ford Focus Wagon Titanium Studio

Motoren: brede keuze

Klanten kunnen kiezen uit een gamma geavanceerde Ford EcoBoost benzinemotoren en Ford EcoBlue dieselmotoren. De verfijnde motoren leveren optimale kracht terwijl ze voldoen aan de nieuwste, strengste Euro 6-emissienorm op basis van de nieuwe WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). De aandrijflijnen zijn standaard voorzien van Auto Start-Stop om de gebruikskosten te drukken. De soepel schakelende handmatig te bedienen zesversnellingsbak en de nieuwe achttraps automaat bieden optimaal gebruiksgemak en comfort.

Fords meermaals onderscheiden 1.0 EcoBoost-motor is er in versies met 74 en 92 kW (100 en 125 pk) vermogen. De nieuwe 1.5 EcoBoost-motor is er in vermogensvarianten van 110 en 129 kW (150 en 175 pk).

Het verbruik en de CO2-emissie van beide EcoBoost-motoren is gereduceerd door de toepassing van cilinderuitschakeling – een primeur voor driecilindermotoren. Het systeem schakelt automatisch een van de cilinders uit als het volledige motorvermogen niet gevraagd wordt – bijvoorbeeld als de bestuurder het gas loslaat of op gelijkmatige snelheid rijdt en weinig vermogen van de motor vraagt. Het systeem schakelt de cilinder binnen 14 milliseconden uit of in – twintig keer sneller dan een knipoog – zonder dat dat ten koste gaat van de prestaties of het comfort.

2019 Ford Focus Vignale

De belangrijkste EcoBoost-technieken in beide motoren zijn geavanceerde turbolading, directe brandstofinspuiting onder hoge druk en Twin-onafhankelijke Variable Cam Timing. De uitstoot van roetdeeltjes is verlaagd door standaard toepassing van gasfiltertechniek. De 1.0 EcoBoost-motor is verder verbeterd om het verwachte CO2-emissieniveau van 107 g/km voor het vijfdeursmodel*** te bereiken door:

 • Een cilinderkop waarin de uitlaatgassen in tegengestelde richting – dus naar achter – uitstromen zodat de emissiereductietechniek achter de motor sneller op bedrijfstemperatuur komt.
 • Een inspuitrail die onder hoge druk van 250 bar de brandstof inspuit, zodat de emissie van roetdeeltjes wordt gereduceerd.
 • Nokkenastiming met een groot bereik, optimale werveling in de cilinder en hogere compressieverhoudingen voor efficiënte verbranding.
 • Van onderaf met oliespray gekoelde zuigers, die voorzien zijn van zuigerveren met een lage weerstand om inwendige wrijving in de motor verder te beperken.

2019 Ford Focus Active

De nieuwe 1.5 EcoBoost-motor stoot in het vijfdeursmodel naar verwachting 122 gram CO2/km uit dankzij voorzieningen als:

 • Een nieuwe combinatie van directe en indirecte benzine-inspuiting, die een hoog vermogen oplevert en zowel de reacties op het gaspedaal als de efficiency verbetert; vooral het verbruik onder lage belasting is gereduceerd.
 • Een driecilinderconstructie met lage inwendige wrijving die een hoog koppel bij lage toerentallen levert.
 • Een geïntegreerd uitlaatspruitstuk, dat het verbruik helpt te verlagen door de motor sneller op bedrijfstemperatuur te brengen; doordat de afstand die de uitlaatgassen moeten afleggen tussen de cilinders en de turbo kleiner is, wordt ook sneller trekkracht ontwikkeld.
 •  Volledig van aluminium om gewicht te besparen.

Fords nieuwe, geavanceerde EcoBlue turbodieselmotoren zijn ontwikkeld om meer vermogen en meer koppel bij lage toerentallen te bieden met een lager brandstofverbruik en meer verfijning. De nieuwe 1.5 EcoBlue is er in twee vermogensvarianten: 70 en 88 kW (95 en 120 pk), die beide een maximumkoppel hebben van 300 Nm. De CO2-emissie is naar verwachting slechts 91 g/km voor het vijfdeursmodel. De 2.0 EcoBlue-motor heeft een vermogen van 110 kW (150 pk), 370 Nm koppel en een CO2-emissie van naar verwachting 112 g/km voor de vijfdeurs.

2019 Ford Focus Active Studio

De geheel nieuwe 1.5 EcoBlue is voorzien van innovatieve techniek, zoals:

 • Uitlaatgasrecirculatie onder lage druk in combinatie met een water- en luchtintercooler voor een efficiëntere verbranding en lagere emissies.
 • Een geïntegreerd inlaatspruitstuk voor optimale luchtaanvoer voor de motor.
 • Een snel reagerende turbo voor een snellere, beter beheersbare reactie, opgebouwd uit materialen uit de ruimtevaart die zijn bestand tegen hoge temperaturen.
 • Een brandstofinspuitsysteem onder hoge druk dat sneller reageert, stiller werkt en preciezer doseert.

Behalve het bovenstaande en de standaard nabehandeling van de emissies door selectieve katalytische reductie – wat zorgt voor een verlaging van de NOx-emissie – is de 2.0 EcoBoost-motor voorzien van meerdere innovaties die de inwendige wrijving verlagen, zoals:

 • Een 10 mm asymmetrische krukas voor minder zijdelingse belasting van de zuiger, wat wrijving langs de cilinderwand beperkt.
 • Stalen zuigers – voor het eerst toegepast in een dieselmotor van Ford – voor optimale maatvoering en minder expansie bij hoge temperaturen.
 • Krukaslagers met een kleinere diameter.
 • Aandrijving van nokkenas en oliepomp in oliebad.

Fords nieuwe, snel schakelende achttraps automaat is ontwikkeld om het brandstofverbruik verder te verlagen. De transmissie is leverbaar in combinatie met de 92 kW (125 pk) 1.0 EcoBoost, de 110 kW (150 pk) 1.5 EcoBoost, de 88 kW (120 pk) 1.5 EcoBlue en de 110 kW (150 pk) 2.0 EcoBoost. Technische details zijn:

 • Adaptive Shift Scheduling, dat individuele rijstijlen onderscheidt om de optimale schakelmomenten te bepalen. Het systeem past het schakelen aan op hellingen en bij hoge bochtsnelheden.
 • Adaptive Shift Quality Control, dat informatie over de auto en de omstandigheden analyseert zodat de transmissie altijd even soepel schakelt. De techniek past schakelen ook aan de rijstijl van de bestuurder aan.

De nieuwe handmatig te bedienen zesversnellingsbak verbetert ook het rijcomfort met een soepeler schakelgedrag en minder transmissiegeluid. Er is minder inwendige wrijving en olie toegepast met lage viscositeit, lagers met minder weerstand en soms voeringen van wrijvingsarm Teflon.

De nieuwe Ford Focus laat een verlaging van het brandstofverbruik en de CO2-emissie noteren van 10 procent over het gehele gamma (volgens berekening van Ford). Dat is mede te danken aan zorgvuldig ontwikkelde aerodynamica die met 0,250 Cw voor de vierdeurs-Focus de beste luchtweerstandscoëfficiënt van zijn klasse laat zien. De vijfdeurs laat 0,273 noteren. Enkele aerodynamische voorzieningen zijn:

 • Standaard Active Grille Shutter-techniek die de grille automatisch sluit om de luchtweerstand te verminderen als koellucht voor de radiator niet nodig is – nu met verbeterde afdichting en luchtgeleiding.
 • Air-curtain-technologie helpt de luchtstroom langs de voorwielen te geleiden om turbulentie te reduceren.
 •  Geleiding van luchtstroming in de achterbumper en de achterlichtunits in aanvulling op de achterspoiler en speciale profielen langs de ruiten om luchtwervelingen te voorkomen.
 • Extra luchtgeleiding onder de auto bij de middentunnel, de brandstoftank en de achteras.

Het brandstofverbruik is verder verlaagd door gewichtsbesparing tot wel 88 kg in vergelijking met vergelijkbare uitvoeringen van de vorige Focus. Zelfs de reminstallatie is verbeterd om het verbruik te verlagen: de snellere reactie van de Electric Brake Booster laat meer ruimte toe tussen de remblokken en de remschijf, wat ook weer de weerstand verlaagt.

2019 Ford Focus Active Studio

Geproduceerd in Europa
De nieuwe Ford Focus wordt met de meest vooruitstrevende productietechnieken gefabriceerd in de Ford-fabriek in Saarlouis in Duitsland. Daar wordt de Focus met de hoogste kwaliteit geproduceerd met het beste vakmanschap.

In een nieuwe, 6.000 m2 grote ‘hot forming’ persstraat bij de fabriek worden componenten van lichtgewicht boriumstaal met extra hoge treksterkte geproduceerd. Dit is de eerste in zijn soort in de auto-industrie.

Het geavanceerde proces van persen en snijden zorgt voor een betere passing en afwerking van delen. Met een camera wordt de optimale positie bepaald voor de montage, met toleranties van minder dan 0,1 mm. Om de ultieme precisie te garanderen, monitort een tweede camera de exacte positie van de montagegereedschappen en kan die met een tolerantie van eveneens 0,1 mm bijstellen om rekening te houden met expansie of krimp vanwege temperatuurwisselingen. Het proces zorgt ervoor dat de gaten voor de montage tot op de halve millimeter precies gepositioneerd worden.

“Innovatie op elk gebied heeft ons geholpen de geheel nieuwe Focus te ontwikkelen met een nog nooit vertoonde precisie en zorgvuldigheid. Bovendien zijn de rijervaring en het comfort die de nieuwe Focus zijn inzittenden biedt, ongeëvenaard”, aldus Bakaj. “De nieuwe Focus vervult alle beloften en is nu de maatstaf voor de concurrentie. Ik ben enorm trots op het team dat de nieuwe Focus heeft gemaakt tot de beste auto die we ooit hebben geproduceerd.”

# # #

N.B.: de cijfers in dit persbericht zijn gebaseerd op voorlopige specificaties en zijn correct op het moment van verzending. Ford voert echter een beleid van voortdurende ontwikkeling en behoudt zich het recht voor om zijn producten te wijzigen.

Android en Android Auto zijn handelsmerken van Google Inc.

FordPass Connect is een optionele extra. Het modem in de auto wordt verbonden als de auto wordt afgeleverd. De klant kan expliciet kiezen of hij wel of niet toestaat dat bepaalde gegevens worden gedeeld. Deze technologie is vanaf 2018 beschikbaar in bepaalde markten en vanaf 2019 in de overige markten.
Toegang tot Live Traffic is kosteloos gedurende de eerste twee jaar na aankoop van een nieuwe Ford die voorzien is van SYNC 3 met navigatie. Na twee jaar is een abonnement vereist.

Wifi-hotspot (tot 4G) is inclusief gratis draadloze proefperiode die begint met de activatie en eindigt na drie maanden of wanneer 3 GB data is verbruikt – wat zich het eerst voordoet. Daarna is een abonnement van Vodafone vereist – raadpleeg de Vodafone-website voor informatie over datapakketten. Om gebruik te maken van de ingebouwde wifi-hotspot moet de Ford vanaf bouwjaar 2018 zijn voorzien van de benodigde hardware én is een dataplan vereist. Overigens is niet overal dekking. Aan het dataplan, inclusief tarieven voor berichten en datagebruik, kunnen voorwaarden zijn verbonden.

*Ford of Europe doet verslag van zijn verkopen in twintig traditionele Europese markten, waar het is vertegenwoordigd door nationale verkooporganisaties: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechische Republiek, Zweden en Zwitserland.

**Waar dat bij wet is toegestaan.

***Officiële, gehomologeerde cijfers voor brandstofverbruik en CO2-emissie worden korter voor de introductiedatum bekendgemaakt.
Per 1 september 2017 heeft een aantal nieuwe voertuigen typegoedkeuring ondergaan op basis van de WLTP, de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, op basis van de Europese richtlijn (EU) 2017/1151 volgens het laatste amendement. Deze nieuwe testprocedure levert een realistischer beeld van het brandstofverbruik en de CO2-emissie. Vanaf 1 september 2018 komt de WLTP volledig in de plaats van de NEDC, de huidige testprocedure. In de overgangsfase van NEDC naar WLTP worden verbruiks- en emissiecijfers teruggerekend naar NEDC-cijfers. Daarbij kunnen afwijkingen optreden omdat de testprocedures van elkaar verschillen. Dat wil zeggen dat een auto verschillende verbruiks- en emissiecijfers laat noteren.

Bron | Ford Nederland

La nouvelle Ford Focus en détail. Vous Validez ???Vidéo by the auto Channel

Geplaatst door Virtuel-car op dinsdag 10 april 2018

Reacties zijn gesloten.