Droom elektrische auto valt in duigen, fikse tegenvaller voor eigenaren

Noem het leedvermaak en dit is het ook een beetje. De subsidie slurpende elektrisch auto’s, want ‘beter voor het milieu’ genieten al een tijd van de vele voordelen. Dit tot ongenoegen van de benzine, diesel en gas rijders.

Hier lijkt nu een eind aan te zijn gekomen, want Ionity het bedrijf die de meeste laadpalen heeft geplaatst vind de introductie periode nu wel genoeg en per 1 februari a.s. wordt de prijs aan de laadpaal maar liefst vertienvoudigd!

All Electric Ford Mustang Mach-E

Topgear legt het in een mooi sommetje uit:

Prijsverhoging Ionity: wie is de sjaak?

Met rap tempo plant Ionity flink wat snelladers door heel Europa, en dat was heel gunstig voor de EV-rijders, want die konden daar voor 8 euro een volle batterij halen.

2019 Ford Kuga PHEV

Konden, want het grote boze internet roept moord en brand over prijsstijgingen van de stroomverstrekker.

In februari vraagt Ionity namelijk ineens 79 cent per kWh, wat bij (we noemen maar wat) een Tesla Model S met een 90 kWh-accu neerkomt op 71,10 euro voor een laadbeurt. Dat is bijna tien keer zoveel!

Ford-Go-Electric-at-Frankfurt-Motorshow

Is het zo’n ramp?

De prijs van 8 euro voor een laadbeurt was een welkomsttarief en was nooit permanent zo bedoeld, al is het niet helemaal duidelijk hoe goed de beperkte duur gecommuniceerd was door Ionity. Het is een bekende strategie voor iedereen die ooit een internetabonnement afsloot – daar krijg je ook altijd een half jaar korting.

De prijsverhoging naar 79 cent geldt alleen voor klanten zonder abonnement bij een ‘Mobility Service Provider’.

2014 Ford Focus Electric

Eigenaren van een elektrische Audi, Mercedes, BMW, Porsche, Ford of Volkswagen hebben zo’n abonnement van zo’n 17,95 per maand. Met een Porsche Taycan Taycan Turbo S betaal je dan bijvoorbeeld 33 cent per kWh, wat neerkomt op een volle tank voor zo’n 30 euro.

De vraag is daarbij ook hoe vaak EV-rijders echt aan de snelweg gaan laden. Thuis tap je voor zo’n 25 cent per kWh uit de muur en met een beetje geluk kun je op je werk ook laden.

Foto’s |  Ford

Ford Connected Wallbox

Tesla-rijders zijn de sjaak, of niet?

In alle gevallen zijn Ionity-gebruikers meer kwijt, maar vooral rijders van bijvoorbeeld Tesla, Hyundai en Jaguar, die niet zo’n abonnement kunnen afsluiten, worden geraakt. Het is gelukkig niet zo dat je verplicht wordt om bij Ionity te laden.

Als je de route goed plant, kom je bijvoorbeeld langs een Fastned-station waar je laadt voor 59 ct per kWh. Tesla-eigenaren laden bij hun eigen Superchargers in sommige gevallen zelfs gratis en anders voor 27 cent per kWh.

Tekst deels van Bron | Topgear.nl

Reacties zijn gesloten.