De Ford Focus krijgt de twijfelachtige eer als ‘meest gesloopte auto’ van Groot-Brittannië van 2023

Eens het langst-en meest verkochte auto in Engeland de Ford Focus, gaat nu massaal door de shredder, het bittere einde van een groot Ford icoon de Focus.

In 2023 staat de Ford Focus hatchback bovenaan de lijst van meest gesloopte auto’s in Groot-Brittannië, volgens een jaarlijkse telling van voertuigen die hun einde vonden tussen de kaken van de vernietiger, vrijgegeven door een toonaangevende recycler uit de UK.

Hoe het er in ons land uitziet voor de Ford Focussen die naar hun laatste rustplaats zijn gegaan, tot half december 2023 zijn er 4827 Ford Focussen door een recycler verwerkt. Ford Nederland vindt ‘slopen’ niet het juiste woord, hoe je het ook noemt het is voor de fans nooit leuk dit te horen. Ook al weet je dat niets en niemand het eeuwige leven heeft.

Ford Focus het meest gesloopt in 2023 in de UK

Uit het jaarverslag van Autorecyclingnetwerk CarTakeBack blijkt dat de top vijf van meest populaire ‘slachtoffers’ de Focus was, gevolgd door de Vauxhall Corsa, Ford Fiesta, Vauxhall Astra en Vauxhall Zafira.

De gemiddelde leeftijd van afgedankte voertuigen is in 2023 gestegen tot 17 jaar, en CarTakeBack’s marketingmanager Rebecca Currier voorspelt dat dit in 2024 weer zal stijgen, omdat de druk op de kosten van levensonderhoud automobilisten ertoe aanzet  hun auto langer houden.

Als het gaat om het optellen van het totaal aantal auto’s die in 2023 door individuele fabrikanten zijn verzonden, komt Ford als beste uit de bus, gevolgd door Vauxhall en Peugeot. 60 procent van de gesloopte voertuigen was benzine, 39 procent diesel en slechts één procent was hybride of elektrisch, zegt het bedrijf.

Ford Focus het meest gesloopt in 2023 in de UK

Het veranderende gezicht van de mode wordt weerspiegeld in het feit dat de meest populaire kleuren worden geschrapt: de eerste was zilver, terwijl blauw en zwart strijden om de tweede en derde plaats. Grijs volgde op de vierde plaats, terwijl rood-witte auto’s vijfde en zesde werden.

2023 zou, achteraf gezien, de meest winstgevende tijd om uw auto te slopen in de lente zijn geweest. De gemiddelde prijzen bereikten in mei £348, en CarTakeBack meldt ook een lichte stijging eind november tot £276, maar verder is er in 2023 sprake van een geleidelijke en voortdurende daling van de prijzen. Over het geheel genomen betaalde het gemiddelde dit uit. jaar is met 4,5 procent gedaald tot £316, vergeleken met het gemiddelde van £331 in 2022.

Ford Focus het meest gesloopt in 2023 in de UK

Het is niet echt een verrassing dat de Focus bovenaan de slooplijst van 2023 staat, aangezien cijfers uit de sector aantonen dat de populaire Ford zeventien jaar geleden 50.000 exemplaren meer heeft verkocht dan zijn rivalen. En als u erover na denkt om uw oude auto in 2024 een nieuw leven te geven, zijn de vooruitzichten voor de waarde onzeker.

“Hoewel de prijzen in 2023 gedurende de meeste maanden zijn gedaald, is de totale daling van slechts 4,5% op jaarbasis relatief klein. We hoeven alleen maar terug te gaan naar 2020 om een jaarlijkse gemiddelde prijs van £160 te zien, wat deze daling in perspectief plaatst”, zegt Currier.

“Nu we in 2024 zitten, kunnen we er niet zeker van zijn hoe het met de schrootmarkt zal gaan. Wat we wel kunnen voorspellen is dat de gemiddelde leeftijd van afgedankte auto’s waarschijnlijk opnieuw zal stijgen, omdat steeds meer mensen hun auto langer houden.”

Via Bron | AutoExpress.co.uk

Reacties zijn gesloten.