Breaking | Volkswagen heeft plannen de Golf toch een opvolger te geven, maar dan wel volledig elektrisch

Als dit waar is en VW zet deze plannen door en de VW Golf krijgt toch een opvolger als EV model, dan zou Ford serieus na moeten gaan denken of het afscheid nemen van de Ford Focus in 2025 wel zo’n goed idee is?

The Blue Oval zou zich hiermee in een lastige positie kunnen brengen en loopt hiermee heel veel mis, nu meerdere automerken hun C segment afbouwen en er SUV achtige model voor in plaats komen.

Gratis tip voor Ford | Ga mee in deze ontwikkeling het levert vast heel veel goeds op. De meeste mensen willen helemaal geen SUV!

Benieuwd of ze eindelijk eens naar ons luisteren….

Lees hieronder het verslag van Autocar.co.uk

De Volkswagen Golf zal als een EV (waarschijnlijk) toch worden vervangen, naast de hete GTI

Volkswagen ID 2 op instapniveau, wordt volledig opnieuw ontworpen als compacte hatchback en getipt om de naam Golf aan te nemen – en een GTI staat op het programma

Volkswagen is teruggegaan naar de tekentafel voor zijn langverwachte ID 2 urban EV, en heeft zijn kleinste elektrische auto voorzien van een volledig nieuw exterieur en interieur, waarvan in maart een voorproefje zal worden gegeven met een conceptauto.

Volgens ingewijden van Wolfsburg staat de compacte vijfzitter gepland om in 2025 in de verkoop te gaan, tegen een beoogde basisprijs van €22.500 (£20.135).

2023 Volkswagen ID 3

Autocar-bronnen hebben ook bevestigd dat de Volkswagen ID 2 de eerste VW zal zijn die is gebaseerd op het MEB-Plus-platform – een bijgewerkte versie van de huidige veelgebruikte MEB-structuur voor elektrische auto’s met nieuwe LFP (lithium-ijzerfosfaat) prismatische batterijcellen en laadsnelheden van onder andere tot 200kW.

Niets is officieel in dit stadium, maar Autocar is verteld dat een aantal verschillende naamcombinaties voor de productieversie van de ID 2 de afgelopen maanden zijn voorgesteld tijdens interne vergaderingen, waaronder de ID Golf-nomenclatuur KLIK  (ja, ook wij moesten even zoeken wat dit precies inhielt, logisch zoals het woord al doet vermoeden) waarop voor het eerst werd gezinspeeld door Thomas Schäfer, CEO van Volkswagen, in een interview met Autocar in oktober 2022.

Schäfer, die in juli de leiding over Volkswagen overnam nadat zijn voorganger, Ralf Brandstätter, was aangesteld om leiding te geven aan de Chinese activiteiten van het bedrijf, zei destijds: “De naam Golf heeft enorme waarde. De erkenning die het krijgt van klanten – mensen begrijpen absoluut waar we het over hebben. Dus om de naam te veranderen in iets heel anders heeft geen zin.”

De eerste suggesties waren dat de naam Golf gereserveerd zou kunnen worden voor een gefacelifte versie van de Volkswagen ID 3. Dit wordt echter ontkend door Autocar-bronnen, die zeggen dat “de echte waarde van de Volkswagen Golf ligt in een auto ter grootte van de ID 2”.

In plaats van het controversiële crossover-ontwerp waarvan het VW ID Life-concept op het autosalon van München in 2020 een voorproefje gaf, zal de sterk herziene VW ID 2 een meer conventionele hatchback-vorm krijgen, ontwikkeld door een team van ontwerpers onder leiding van de nieuwe ontwerpbaas van Volkswagen,Andreas Mindt.

Volkswagen ID rear

Deze zet komt na wat door Autocar is beschreven als een “minder dan lauwe” ontvangst van het originele crossover-ontwerp – ontwikkeld door Mindt’s voorganger, Jozef Kaban – door Schäfer en het nieuwe managementteam van Volkswagen.

Na veel intern debat over het oorspronkelijke ontwerp van de aanstaande prijsleidende EV, werd Kaban gevraagd om op te stappen. Hij was sinds 2020 de designbaas van Volkswagen en is nu de nieuwe creatieve art director van het bedrijf.

De beslissing om de nieuwe auto een hatchback-vorm te geven, komt nadat Cupra bekendmaakte dat het broertje van de ID 2, de Urban Rebel, een gelijke stijlbehandeling zal krijgen.

De twee modellen zullen worden geproduceerd in de Seat-fabriek in Martorell bij Barcelona als indirecte vervangingen voor de Volkswagen Up en Seat Mii. Een vergelijkbaar ontworpen model van Skoda bovenop dezelfde architectuur is ook gepland voor een later tijdstip.

Degenen die op de hoogte zijn van de vroege schetsen van de opnieuw ontworpen ID 2, zeggen dat hij qua buitenafmetingen halverwege tussen de bestaande Volkswagen Polo en Golf met verbrandingsmotor zit, met een lengte van “ongeveer 4250 mm”.

Met een relatief korte motorkap en vlakke vloer zou hij “het soort binnenruimte bieden van modellen die doorgaans een segment hoger zijn”. Insiders van Volkswagen maken sterke links naar de Golf van de vierde generatie met betrekking tot het nieuwe model.

Een bron vertelde aan Autocar: “We hebben een grote traditie en sterke producten in dit segment. Het is geen geheel nieuw begin maar een logische voortzetting van waar Volkswagen in het verleden in uitblonk, zij het dan met elektrische aandrijving.”

Volkswagen Golf GTI Mk8

In dit vroege stadium zal de ID 2 alleen worden aangeboden in de vorm van een enkele motor met voorwielaandrijving. Volkswagen-bronnen waarmee Autocar contact heeft opgenomen, bevestigen echter dat het MEB-Plus-platform modellen met twee motoren en vierwielaandrijving zal ondersteunen en zeggen dat een dergelijke configuratie in de toekomst niet kan worden uitgesloten.

“Hij zal relatief licht zijn volgens de normen van elektrische auto’s, ergens tussen de 1600 kg en 1700 kg”, is aan Autocar verteld. In een andere belangrijke stap heeft Schäfer ook het teken gegeven voor een terugkeer van de GTI-badge. Het zal de GTX-modelnaam vervangen die voor het eerst werd geïntroduceerd op de Volkswagen ID 4 in 2020, en zo de weg vrij te maken voor de eerste volledig elektrische Volkswagen Golf GTI.

“De GTX is dood”, onthulde een senior bron aan Autocar. “Er is al een beslissing genomen om deze te vervangen door de traditionele GTI-naam en er wordt overwogen voor de ID 2.”

De combinatie van voorwielaandrijving en de naam GTI verwijst naar een afstamming die teruggrijpt op de originele Golf GTI, die in 1976 werd geïntroduceerd. Er wordt gesuggereerd dat een ander concept van het nieuwe elektrische model met kenmerkende GTI-stijlelementen zou kunnen worden onthuld tijdens de jaarlijkse Wörthersee GTI-fanmeeting in mei in Oostenrijk of, als alternatief wordt genoemd de ID-fanmeeting in Locarno, Zwitserland in september.

Cupra’s onthulling van de Urban Rebel in 2022 geeft solide aanwijzingen voor de aanpak die Volkswagen zal volgen met een elektrische Golf GTI. Uitgerust met een aan de voorzijde gemonteerde elektromotor, zou de krachtigste versie van het nieuwe instapmodel Cupra 223pk leveren en in 6,9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Een vergelijkbare aandrijflijn wordt verwacht voor zijn Volkswagen-broer-model.

Cupra Urban Rebel

Ter vergelijking, de huidige Golf GTI op benzine is uitgerust met een 2,0-liter viercilinder benzinemotor met turbocompressor en 245pk en accelereert in 6,2 seconden van 0 naar 100 km/u.

Samen met zijn nieuwe hatchback-carrosserievorm, krijgt de herboren ID 2 ook een nieuw interieur met zitplaatsen voor maximaal vijf personen in een cabine waarvan wordt beweerd dat deze dezelfde ruimte biedt als de huidige op het MQB-platform gebaseerde Golf.

Verdere wijzigingen zijn gecentreerd op het MIB-infotainmentsysteem. Ze omvatten de voorziening voor een draaiknop in een zwaar herziene middenconsole – een ontwikkeling die in eerste instantie zal verschijnen op de derde generatie Volkswagen Tiguan, die later dit jaar zal worden onthuld.

De draaiknop, een primeur voor een Volkswagen, is bedoeld als aanvulling op de touchscreen-bedieningselementen die op de huidige Volkswagen-modellen zijn gemonteerd. Het is ontworpen om het schuifmechanisme te vervangen dat voor het eerst werd geïntroduceerd op de ID 3 in 2020.

De ingrijpende wijzigingen die aan de ID 2 zijn aangebracht, maken deel uit van een “alomvattende reset” voor het merk Volkswagen en zijn ID-strategie voor elektrische auto’s onder Schäfer.

Volkswagon Golf GTI History

Samen met het herontwerp van de baby-EV’s heeft de nieuwe Volkswagen-CEO ook opdracht gegeven tot een grondige herwerking van het bedrijf’s Project Trinity, een nieuw showcase-model waarvan de ontwikkeling begon onder leiding van de voormalige CEO van Volkswagen, Herbert von Diess.

Schäfer zou bedenkingen hebben gehad bij het sedan-ontwerp in liftback-stijl van de Project Trinity en de ontwerpers van Volkswagen werken er nu aan om er een crossover-model van te maken in de vorm van de Tesla Model Y. De wijzigingen aan de ID 2 en Project Trinity komen doordat Schäfer – die aan het hoofd stond van de Zuid-Afrikaanse activiteiten van Volkswagen voordat hij voorzitter werd van Skoda voordat hij werd benoemd tot CEO bij Volkswagen – een meer productgerichte bedrijfscultuur bij Volkswagen in gang zet dan zijn voorganger Diess, die was bekend om zijn focus op kostenbesparingen en winstgevendheid.

“Het is een balans, maar uiteindelijk is het het product waarop we worden beoordeeld”, onthulde een bron aan Autocar. “Met de veranderingen die plaatsvinden, willen we terugkeren naar een sterke positie met nieuwe auto’s die de traditionele Volkswagen-kwaliteiten weerspiegelen en met namen die bekend zullen zijn bij oude klanten en andere kopers van nieuwe auto’s.”

Eerdere speculaties dat Volkswagen voorbereidingen trof om de ID 2 in China te produceren, in een fabriek die wordt beheerd met joint venture-partner JAC, is afgewezen door het hoofd van de Chinese activiteiten van het bedrijf, Brandstätter.

Tegen Chinese media zei hij: “Volkswagen is van plan om de ID 7 sedan in China te lanceren, evenals een nieuw model onder de ID 4… Het zal niet de ID 2 zijn.”

Waarom ex-Bentley-ontwerper nieuwe VW EV op instapniveau ontwerpt:

De nieuw aangestelde VW-ontwerpchef Andreas Mindt heeft vorm als het gaat om het ontwerpen van innovatief verpakte hatchbacks bovenop het MEB-platform.

Voor zijn periode bij Bentley was hij hoofdontwerper bij Audi, waar een van zijn laatste handtekeningen het toekomstgerichte AI:ME-concept was, een Volkswagen ID 3- equivalent dat in de eerste plaats is ontworpen voor autodeeldiensten.

“Stedelijke auto’s zien er allemaal uit als telefooncellen, en zo’n machine wilden we niet”, vertelde hij Autocar bij de onthulling, waarmee hij zinspeelde op een affiniteit met individualiteit die waarschijnlijk zal worden doorgevoerd in de ID 2.

Bron | Autocar.co.uk

Reacties zijn gesloten.